Народни музеј

Зачеци музејског рада у Крагујевцу могу да се вежу за прву половину XIX века. Кнез Милош је почео да формира своју збирку слика јуна 1823. године када је добио на поклон прву уметничку слику. Данашњи Народни музеј у Крагујевцу основан је 1949. године. Делатност музеја обавља се у објектима: Амиџин конак, Конак кнеза Михаила, Уметничка галерија, Кућа Љубице Филиповић, Кућа проте Милоја Барјактаровића, спомен кући у Дуленима и Грошници и Модерној галерији. Музеј поседује одељења за археологију, етнографију, историју Крагујевца и Шумадије и ликовну уметност.

Сазнај више

Музеј “21. октобар”

На улазу у Спомен парк подигнута је импозантна зграда Музеја „21. октобар” у чијој је архитектури наглашена симболика крагујевачке трагедије. Зидајући тридесет кула без прозора и врата архитекте Иван Антић и Иванка Распоповић имали су намеру да покажу безизлазност ненаоружаних грађана испред митраљеских цеви. Црвена цигла асоцира на проливену крв, тридесет три куполе – тридесет масовних гробница у Спомен парку и три у оближњим насељима, а провидне пирамиде од плексигласа на њиховим врховима представљају последњи поглед жртава уперен ка небу.

Сазнај више

Музеј “Стара ливница” (МУЗЕЈ ЈЕ ЗАТВОРЕН ЗБОГ РЕНОВИРАЊА)

Музеј Стара ливница је смештен у објекту некадашње Тополивнице из 1882. године. То је најстарији сачувани део војне фабрике и Војно – занатлијске школе, прве те врсте у кнежевини Србији. Основан је 1953. године. Музеј се налази у саставу фабрике Застава оружје. Зграда је историјски споменик и под заштитом је државе као културно добро. Поседује збирке оружја и опреме, машина и алата, архивске грађе, фотографија, ликовних предмета и збирку ордења, печата, пехара и медаља, укупно око 5.800 предмета.

Сазнај више