Ако желите да упознате Шумадију и осетите мирисе и укусе овог краја, уживајте у националном пићу – ракији. Нема домаћина у селима Шумадије који не производи ракију и свако тврди да је његова најбоља. Представљамо Вам најбоље дестилерије ових крајева.

Дестилерија Завет

Дестилерија Завет, са седиштем у Чумићу (код Крагујевца) у Србији, основана је 1990. године. Бави се производњом свежег воћа, сувог воћа и воћних ракија.

Производња се обавља на преко 25 хектара и главни производ је шљива. Процес производње је заокружен од производње свеже шљиве до суве шљиве и ракије.

У оквиру породичног имања је и подрум за производњу ракије величине око 40 вагона са дрвеним судовима за старење, као и две сушаре за сушење шљива укупног капацитета 4000 кг на 24 сата.

Потпоручника Говедарице 16, 34000 Крагујевац
+381 63 102 7312
www.zavicaj.co.rs

Флорес

„Флорес“ је српска компанија која производи алкохолне напитке, углавном ракију, са седиштем у Дивостину, селу удаљеном свега шест километара од Крагујевца. Осим тога у селу Каменица налази се објекат за сазревање алкохолних пића у храстовим бацвама.
Основана  је 1985. године на традицији породичног предузећа основаног 1803. године које се бавило прерадом воћа и производњом алкохолних пића; вина, као и других производа до 1952. године. Најпознатији производ компаније Флорес је „Жута оса“, висококвалитетна шљивовица.

Дивостин бб , Крагујевац
0800-0800-00
www.zuta-osa-flores.weebly.com

Подрум Певац

Дестилерија Певац основана 2008. године, налази се надомак Крагујевца, у селу Цветојевац. Подрум Певац у понуди има ракије од дуње, кајсије, шљиве, крушке, малине и лозе, као и специјалне ракије од дуње са додатком меда и прополиса “Медена” и “Златни Певац” са 23 каратним златним листићима.
У склопу дестилерије и винарије постоји модерно опремљена дегустациона сала за све оне који желе да виде и пробају оно што подрум Певац производи.

Цветојевац бб, 34000 Крагујевац
+381 64 223 5301
www.podrumpevac.rs

Подрум пића Тим

Дестилерија за производњу ракије ТИМ, основана је 2013. године и налази се на обронцима планине Рудник,у селу Рамаћа. Дестилерија „ТИМ“ производи воћне ракије од шљиве и кајсије. Поседује сопствене воћњаке шљива, и тежи одлежалим ракијама од шљиве у храстовим бурадима.
Најпознатија ракија „Дар Висова“ је ракија од чисте црвене ранке, домаће ракијске сорте, можда и најбоље за ракију.

Рамаћа бб, 34000 Крагујевац
+381 69 650 655

Подрум пића Драмић

Подрум Драмић, са седиштем у селу Цветојевац, производи ракију од сопственог воћа и на занатски начин, двоструком дестилацијом. Као сировина за ракију, користи се шљива из воћњака површине три хектара, са око 1.200 садница сорте „чачанска родна“. Шљива се бере ручно, протресањем стабала и купљењем искључиво здравих, али сазрелих плодова, без петељки. Драмићка љута је ракија од шљиве, без додатака шећера и било каквих појачивача укуса или боје. Одлежава у храстовим бурадима из којих се пакује у флаше.

Цветојевац бб, 34000 Крагујевац
+381 63 818 54 68

Дестилерија Алексић Први

Дестилерија Алексић Први д.о.о. налази се у једном од најпознатијих воћарских региона који поседује изузетне природне погодности за производњу воћа. У срцу Шумадије на обронцима планине Котленик у селу Губеревац, дестилерија поседује сопствене засаде воћа на површини од 10х где су се задржале старе аутохтоне сорте шљива црвена ранка, пожегача и дугачка раница и управо ове сорте шљива дају мирисну ноту ракији.
У оквиру дестилерије, налази се и дегустациона сала капацитета до 30 места, етно ресторан са  домаћим специјалитетима и апартмани за смештај гостију.

Губеревац бб 34240 Крагујевац
+381 63 818 54 68
www.gruzanskanit.com

Дестилерија Чолић

Дестилерија Чолић налази се у селу Кутлово на путу који спаја Крагујевац и Горњи Милановац. У производњи се користе одабрани и ручно брани плодови старих ракијских сорти: пожегача, црвена ранка, трновача, као и нових сорти Института за воћарство у Чачку, чачанска лепотица и чачанска родна са преко 30 хектара.
Спојем традиције и модерне технологије Дестилерија Чолић настоји да очува и унапреди стару српску традицију производње квалитетних воћних ракија. Одлежавање се врши у храстовим бурићима који дестилатима предају племениту арому храста и танинских материја што доводи до заокружене ароме и укуса у крајњим производима.

Кутлово бб, 34 000 Крагујевац
+381 66 311 307
www.destilerijacolic.rs

Подрум Шљивопродукт

Занатска радња Шљивопродукт се налази у селу Шљивовац и бави се производњом ракије високог квалитета на традиционалан начин. Понуду чуне природне ракије под називом Капљица од шљиве, грожђа, дуње и кајсије. Ракија се добија од воћа са соспствених плантажа.

Адреса: Шљивовац бб, 34000 Крагујевац
Тел: +381 63 310 2865

Подрум Стари Xраст

Подрум „Стари Xраст“ из Жировнице располаже воћњацима који обухватају површину од 15 хектара и на њима су заступљене врсте од којих производе ракије од шљиве, крушке, кајсије и дуње. Традиција производње ракије у овој породици протеже још из давних времена. Први писани документи о гајењу воћа и овој производњи у породици Стевановић датирају из давне 1805. године.

Адреса: 34229 Жировница – Баточина
тел: +381 34 863 103, +381 63 619 836
www.podrumstarihrast.rs

Винско ракијски хаб

Винско ракијски хaб је кутак у старом језгру Крагујевца у комe можете дегустирати и купити аутентичне производе региона реномираних винарија и дестилерија из Шумадије. Налази се на локацији која представља спој историје Крагујевца и модерног начина живота града, на месту на ком је становао велики уметник и представник српског романтизма, Ђура Јакшић. Кроз организовање винских и ракијских вечери, дегустација, индивидуалних и групних промоција и обука, Винско ракијски хаб пружа могућност заинтересованима да сазнају више о винској и ракијској култури. У понуди хаба је око  100 врста ракија и вина из Шумадије које посетиоци могу да дегустирају и купе на самој локацији, а на веб страници је доступна и он-лајн продавница.

Адреса: Карађорђева 36-38
тел: +381 63 404 122
info@vinskorakijskihub.rs
www.vinskorakijskihub.rs
Радно време: понедељак – субота од 10h до 20h