Ботаничка башта простире се на око 18 и по хектара на око 200 м.н.м. у оквиру комплекса Спомен парка „Крагујевачки октобар“. Башта је свечано отворена 1997. године у оквиру Института за биологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Посетиоцима су доступни  бројни занимљиви едукативни и туристички садржаји. У изложбеном делу, који се налази у непосредној близини улаза, изграђени су летњиковац, „Еко слагалица“, „Тематски врт – зачинска башта“, „Врт за колонизацију“, „Башта боја“,  „Хотел за инсекте“, „Мини башта“, „Пица врт“, „Апотекарски врт“…

Баштенска библиотека пружа могућност да изаберете литературу на лицу места и уживате читајући окружени зеленилом. Шетајући, можете да упознате флорне зоне Азије, Европе и Балкана, да видите Панчићеву оморику, камењараса чуваркућама (алпинетум), или дендраријум са клекама. Посебно интересантан је Лавиринт у којем се налазе реликти и ендемичне врсте.

Радно време је од 9 до 19 часова у летњем периоду, односно од 9 до 16 часова током зиме. Организоване посете је неопходно претходно најавити.

Адреса: Природно-математички факултет
Улица Радоја Домановића 12
тел: +381 34 33 62 23
Мејл: pmfkrag@kg.ac.rs,  snezana.brankovic@pmf.kg.ac.rs