Књажевско српски театар

Књажевско српски театар се налази поред Гимназије и то је најстарије позориште у Србији. Основано је 1835. године, на иницијативу Кнеза Милоша, који је позвао Јоакима Вујића (1772-1847) да организује рад у позоришту и постане директор Књажеско – сербског театра у Крагујевцу 1835/36. године.
Позориште је настало у време борбе за националну независност, када су постављени темељи културном животу у Србији и делило је судбину народа, одржавајући континуитет кроз рад разних дружина и позоришних формација. Обновљено је после Другог светског рата и постало је културна институција града чији се утицај осећао у ужој и широј средини. На сцени овог позоришта однегована је читава плејада уметника, који су оставили траг у позоришној уметности у Србији.
Театар је, као и гимназија, скоро сто година радио у бројним кућама и зградама у граду, а своју зграду, изграђену у француском стилу, добио је 1928. године. Зграда је подигнута за потребе Соколског друштва, али се у њу врло брзо уселило позориште. Зграда је малих димензија, има приземље и спрат, бочно су два пилона са пирамидалним кровним куполама.

Улица Даничићева 3
+381 34 33 58 23
pozoristetjv@mts.rs
www.joakimvujic.com

Позориште за децу и младе

Позориште за децу и младе нема своју зграду већ се представе одигравају у сали зграде Дома синдиката, углавном средом и суботом. Најпознатија и најважнија манифестација, која се одржава сваке године у мају, у организацији овог позоришта је Фестивал луткарских позоришта „Златна искра“. На овој манифестацији учествују бројна дечја позоришта из земље и света.

Трг Слободе 1
+381 34 33 58 23
pozoristezadecu@gmail.com
www.pozoristezadecu.com