Loading...

Лов

Град Крагујевац окружен је богатим ловиштима ситне и крупне дивљачи. На ловној карти Србије заузима централно место и има три ловишта.На територији Крагујевца постоје два ловачка удружења, „Шумадија“ из Крагујевца (најстарије удружење у земљи) и „Сребрница“ из Страгара. Делом једног ловишта – „Рудника“ газдује ЈП „Србијашуме“ Београд, Шумско газдинство „Крагујевац“.

Крагујевац се сматра колевком ловства Србије зато што је овде 1887. године основана прва ловачка дружина „Шумадија“. Први почасни председник Ловачког савеза Србије, чији је иницијатор оснивања била крагујевачка ловачка дружина, био је Краљ Милан Обреновић. У Крагујевцу је 2010. године основан Ловачки савез централне Србије који има преко 20.000 чланова.

Ловишта су атрактивна и имају доста разноврсне дивљачи. Најзаступљеније врсте су: срнећа дивљач, дивља свиња, фазан, зец, препелица, грлица, лисица, куна, шакал, јазавац итд. Посебност ловишта „Лепеница“ је поседовање сопствене фазанерије, која је највећа на простору Шумадије и Поморавља.Ловиште „Сребрница“ има и две специфичне врсте дивљачи, нетипичне за наше подручје и то су муфлон и јелен лопатар.

„Ловачки савез централне Србије“

Ловачко удружење „Шумадија“

Фазанерија Ловачког удружења „Шумадија“

На подручју Крагујевца постоји могућност риболова на језерима (у самом Крагујевцу и ван града), али и на планинским рекама. Прелепа природа, мир и богат рибљи фонд пружају одличне могућности за добар улов. Риболовцима су на располагању језера Гружа, Бубањ, Шумарице, као и језеро у Страгарима и планинске реке Јасеница, Сребрница и Каменичка река. Најзаступљеније рибе су: шаран, сом, штука, бабушка, бодорка, толстолобик, амур, смуђ, америчко сомче, деверика, клен, лињак, поточна мрена, беовица,

Гружанско језеро са 934 хектара површине, представља највећу вештачку акумулацију те врсте у земљи. Најзаступљеније рибе су: сом, шаран, штука, бабушка, бандар, толстолобик, бодорка, смуђ, беовица, деверика, клен. До језера воде саобраћајнице из правца Крагујевца, Чачка, Кнића и Краљева. Територијално припада Книћу.

Језеро Бубањ се налази у урбаној зони града. Површина језера је 3,55 хектара. Најдоминантније рибе су: штука, бодорка, шаран, караш, сом, амур, а присутно је и америчко сомче (цверглан).

Језеро Шумарице је површине 22 хектара. Најзаступљеније врсте рибе су сом, бас, шаран, бабушка, деверика, толстолобик, клен, лињак, бодорка, америчко сомче. До језера се долази магистралним путем Крагујевац – Горњи Милановац.

Јасеница (84,7 км) је водом најбогатија река у Шумадији. Рибљи фонд: клен, поточна мрена, беовица.

Сребрница (12 км) је чиста планинска река. Најзаступљеније рибе су клен, поточна мрена, беовица.

У.С.Р. „Багремар“

У.С.Р. „Багремар“

  • Улица Илинденска 20/а

У.С.Р. „Магма“

  • Улица Милутина Марковића 4/И

С.Р.У. „Јасеница“

  • Улица Жике Пинтера бб, Страгари