Горњи или Велики парк

Велики парк је најомиљеније место за шетњу Крагујевчана свих генерација. Формиран је 1898. године и на свој 110. рођендан је потпуно реновиран. Прекривен је са више од 10 хектара зеленила, а густе крошње столетних стабала, обновљене пешачке стазе и новопостављене клупе представљају право место за одмор, шетњу и опуштање.

У Великом парку и његовом непосредном окружењу налазе се спортски терени за кошарку, фудбал, одбојку, тенис, амерички фудбал и рукомет, затворен и отворени базени, балон сала, као и велики број угоститељских објеката.

Доњи или Мали парк

Доњи или Мали парк се налази у самом центру града, у оквиру комплекса Милошев венац, поред зграде Градске тржнице. Парк је мале површине, уређен је цветним алејама и стазама. У његовом средишњем делу налази се Споменик палим Шумадинцима.

Еко парк

Парк је легат Светозара Андрејевића, предат на вечито уживање грађанима Крагујевца 1900. године. Последњих година захваљујући волонтерском раду грађана, чланова удружења Еко – парк који живе у том делу града, овај простор је претворен у праву малу оазу. На површини од преко 7 хектара налазе се клупе, љуљашке, клацкалице и други реквизити, као и терени за кошарку и фудбал. Изграђена је фонтана са водопадом висине 3,5 м, као и пет мини језера које повезује мали поток, дужине 90 м. Тренутно постоји мини зоо – врт, који има око 100 ситних животиња, а у плану је његово проширење. Направљена је и велика летња позорница. Парк је обогаћен и арборетумом – вртом који чине различите врсте лишћара и четинара, карактеристичне за Шумадију. Куриозитет у парку представља највећа скулптура Ускршњег јајета у Европи, а друга у свету; направљена је од рециклираног метала, постављена је 2004. године и висока је преко 3 м.

Пиварски парк

У близини центра града, на Пиварском брду (где су некад биле прве пиваре у Крагујевцу), налази се парк са стазама за шетњу, простором за дечју игру и тереном за колективне спортове, за који се сматра да ће, уз постојеће и будуће реконструкције, поново постати омиљено место за одмор и рекреацију житеља овог дела града.