Спомен парк „Крагујевачки октобар“ налази се на простору на којем су немачки војници 21. октобра 1941. године стрељали неколико хиљада Крагујевчана, мушкараца, жена и деце. Повод за стрељање у Шумарицама били су немачки губици у борби са четничким и партизанским јединицама на путу Крагујевац – Горњи Милановац. У спомен на жртве стрељања, читав простор Шумарица је претворен у Спомен парк, који се простире на 352 хектара. Спомен парк „Крагујевачки октобар“ основан је 1953. године и у њему се, крај Споменика стрељаним ђацима и професорима сваке године одржава манифестација „Велики школски час“.

Кроз овај Меморијални комплекс води кружни пут дуг седам километара. Посетиоци могу да виде локације на којима се налази 30 масовних гробница, од којих је десет хумки уметнички обликовано:
„Споменик бола и пркоса“, Анте Гржетић, 1959.
„Споменик стрељаним ђацима и професорима“, Миодраг Живковић, 1963.
„Кристални цвет“, Небојша Деља, 1968.
,,Камени спавач“, Јелица и Градимир Боснић, 1969.
„Споменик отпора и слободе“, Анте Гржетић, 1966.
„Сто за једног“, Нандор Глид, 1980.
Спомен обележје народа Хрватске „Кругови“, Војин Бакић и Силвана и Јосип Сајсл, 1981.
„Против зла“, Мигуел Ромо, 1991.
„Споменик стрељаним Србима и Јеврејима“, Милорад Зорбић, 1991.
„Споменик пријатељства“, Антон Стојку, 1994.

За заинтересоване госте организујемо посете Меморијалном парку. На улазу у Спомен парк подигнута је импозантна зграда – Музеј „21. октобар“ у чијој је архитектури наглашена симболика крагујевачке трагедије.

На територији Спомен парка „Крагујевачки октобар“ налазе се и споменици страдалима у Првом светском, балканским и другим ратовима на подручју Крагујевца.

Меморијални комплекс „Словачко гробље“

Уређен је 1924. године, на месту где је стрељано 44 словачких и чешких војника на крају Првог светског рата. На том месту данас је спомен-обележје са два камена лава испред и урезаним именима стрељаних војника на споменику.
Почетком јуна 1918. дошло је до побуне у редовима аустроугарске окупаторске војске, смештене у Крагујевцу. Побуна је угушена, организовано је суђење вођама побуне и 42 словачка и 2 чешка војника осуђена су на смрт стрељањем.

Старо војничко гробље у Шумарицама

Једно је од најстаријих војничких гробаља у Шумадији, којег су између два светска рата Срби назвали „српски Зејтинлик” и налази се у непосредној близини хотела Шумарице, односно Споменика стрељаним ђацима и професорима. На већ постојећем војничком гробљу из периода српско – турских ратова 1876 – 1878. године, сахрањен је велики број војника из балканских и Првог Светског рата. Претпоставља се да се ту налази око 2.500 гробова. Поред српских, овде су касније сахрањивани и немачки и аустроугарски војници, у Првом и Другом светском рату.
Оно данас представља неисцрпан извор података, а споменици у њему, по облику и богатству орнамената, су вредан допринос народном стваралаштву. У његовој близини налази се уметничка фигура лава у природној величини.