Језеро Бубањ

Језеро Бубањ је удаљено само један километар од центра града. Налази се на улазу у Крагујевац из правца Баточине, недалеко од Бубањ чесме, по којем су језеро и читав део града добили име. Бубањ је једно од 3 језера која се налазе на подручју Крагујевца, а оно што га чини јединственим јесте његов облик, који подсећа на срце. Спада у вештачка језера, али је настало природним путем. Акумулација је настала на простору бивше циглане, седамдесетих година прошлог века. Идеално је место за одмор или шетњу поред воде, вожњу бицикла, трчање и друге рекреативне активности. Језеро Бубањ је веома популарно међу риболовцима, а најчешћи су примерци штуке, бодорка, шарана, караша и амура. Осим риба, језеро краси и велики број различитих врста птица.

Шумаричко језеро

Шумаричко језеро налази се на три километра од центра града, унутар комплекса Спомен-парка „Крагујевачки октобар“. Језеро је богато рибом. Предњачи шаран, али су присутни и амур, деверика, бодорка, толстолобик и нешто мање клен. Осим за риболовце, језеро је прави рај и за купаче и посетиоце који желе добру забаву. Лева страна обале је уређена, са плажом у дужини око 800 метара, шеталиштем, клупама, столовима, теренима за одбојку. Недалеко од плаже се налазе и различити угоститељски објекти, који употпуњују туристичку понуду.

Грошничко језеро

Грошничко језеро (Водојажа) – Вештачко језеро на Грошничкој реци, грађено у периоду 1931-1938. године за потребе снабдевања Крагујевца водом. Назив језера Водојажа настао је од речи „зајазити“ (преградити) и „вода“. Комплетно језеро је Прва зона санитарне заштите, тј. на језеру су забрањене све активности (пецање, купање, камповање…). И поред тога, простор око језера је већ годинама омиљено место за излетничке активности Крагујевчана.