Активни одмор у Крагујевцу

За праве љубитеље активног одмора и боравка у природи, Крагујевац и околина пружају бројне могућности и садржаје. Благо заталасано побрђе Шумадије идеално је за вожњу бицикла, пешачење, трчање, јахање, риболов, лов или други вид рекреације. Све је више суграђана и туриста који слободно време  проводе на овај начин.

Бициклизам

Ако сте у Крагујевцу бициклом или ако пожелите да га изнајмите и упознате живописне пределе Шумадије можете се упутити у авантуру на два точка. Изнајмљивање бицикла је могуће на следећим адресама:

Бициклистички клуб „Раднички“
тел: +381 (0)63 63-34-05 Александар Марић
фејсбук страница: https://www.facebook.com/Biciklisticki-klub-Radnicki-Kragujevac-335080279901505/

Метал доо
Булевар Краљице Марије 2- ТЦ Озон
тел: +381 34 30 53 85
www.facebook.com/MetalDoo/

Бициклистичка рута 105 

Крагујевац – манастир Драча – Кутлово – Доње Грбице- Шљивовац – Крагујевац

Дужина: 43 km

Укупни успон: 880 m

Мин. висина: 190 m

Маx. висина: 480 m

Бициклистичка авантура може да крене из Великог парка. Стаза води даље преко Шумарица до Малих Пчелица. На изласку из Козујева почиње 5 км дуга макадамска деоница која ће потрајати до надомак Драче. После посете манастиру Драча почиње друга макадамска деоница дуга 3 км, до Кутлова. Од одвајања путељка до оближњег манастира Праведног Јова (Прекопеча) пролази се кроз клисуру реке Драче и макадам на овом делу (1,5 км) прелази у насут, местимично земљани пут. Упркос захтевима, овај део стазе пружа и уживање у зеленом миру и осећају удаљености  од сваке цивилизације. После спуста у Доње Грбице стаза преко Шљивовца води до Великог брда (310 м), а онда се поред језера у Шумарицама завршава на истој тачки одакле је и почела.

Пешачење

За љубитеље пешачења доступна је недавно уређена и обележена пешачка стаза  на Бешњаји дуга 19,6 км. Почетак стазе је у селу Букуровцу, на око 11 км од центра града. До локације се може стићи аутобусом – линија 601 од станице Ћифтина ћуприја или сопственим превозом.

Стаза је кружна и пролази поред атрактивних природних локалитета, а рута је следећа: Букуровац (месна канцеларија, школа) – сеоска воденица – гребен Бешњаје – кањон Вољевице – бивше дечије одмаралиште– Ђурина чесма – учионица на отвореном – Врлетница – Букуровац (месна канцеларија, школа). Одмориште је уређено на Гребену Бешњаје код Кестенове шуме, близу метеоролошке станице.

Јахање

Ако сте љубитељ коња и јахања, у Крагујевцу и околини вам се пружа могућност да из седла упознате неке од туристичких локалитета у граду, попут Спомен парка у Шумарицама или лепоте шумадијских села. Постоје клубови и појединци који организују школе јахања или јахачке туре, у трајању од неколико сати до неколико дана и које задовољавају највише стандарде.

Коњички клуб Крагуј, Хиподром Крагујевац

http://www.kkkraguj.com/

Еколошко сеоско домаћинство „Глоговац“  , село Каменица

www.horse-riding.rs

Авантура парк и зип лајн

Авантура парка се налази на језеру у Шумарицама, у боровој шуми непосредно изнад плаже. У пратњи инструктура и коришћење савремене безбедоносне опреме деца и почетници могу да пређу 15 препрека, док одрасли прелазе 20 препрека до коначног циља. За крај адреналинског ужитка, омогућена је вожња зип лајном преко језера, на другу обалу и повратак чамцем.

Радно време Авантура парка је у сезони пролеће-лето од 10 до 19 сати (у зависности од временских услова).