Идемо у Шумарице!

Слајд шоу – споменик, активан одмор, на коњима кроз Шумарице, Ботаничка башта, Акваријум, водичка тура, Авантура парк…

Фотографија из дрона, можда и снимак – Споменик стрељаним ђацима и професорима

Спомен парк Шумарице је јединствена амбијентална целина на само 2 километра од центра Крагујевца и простире се на 352 хектара. Најчешће одредиште бројних туриста из земље и света је Споменик стрељаним ђацима и професорима, такозвани „споменик В/3“, обележје на месту на којем су стрељани ђаци и професори крагујевачке Гимназије 21. октобра 1941. године. Истог дана у Шумарицама је на различитим локацијама стрељано неколико хиљада житеља Крагујевца и околине.

Фотографија: Велики школски час

Код Споменика стрељаним ђацима и професорима сваке године, 21. октобра, град Крагујевац организује антиратну музичко-сценску манифестацију Велики школски час којој присуствује велики број гостију из целог света.

Фотографија: Ботаничка башта

Осим 30 спомен обележја, од којих је 10 уметнички обликовано, у Шумарицама се налазе бројни занимљиви спортско-рекреативни садржаји. Ботаничка башта простире се на 18 хектара и у њој се налазе биљке из целог света, попут америчких секвоја и других ендемских врста Азије, Америке и Европе. У току је изградња лавиринта који се састоји од наших аутохтоних врста. На овом локалитету посађена је и Панчићева оморика, наша локална ендемична врста.

Фотографија: Акваријум

На ободу Шумарица, у оквиру Института за биологију ПМФ-а ради и први јавни слатководни акваријум у Србији, посебно атрактиван ђачкој популацији, али и осталим туристима. Од преко 600 биљних и животињских врста из водених екосистема целе планете, највећу пажњу раскошним бојама и необичним облицима привлаче егзотичне тропске рибе као што су скалари, оскари, неонке, дискуси, трихогастери, предатори попут прождрљивих пирана свих величина, као и питони, удави, гуштери и друге врсте водоземаца, гмизаваца и различитих врста бескичмењака, попут сунђера, дупљара, планарија и ларви који нису уобичајени за наше крајеве.

Фотографије: Авантура парк, слајд шоу, више фотографаија… спортско рекреативни садржаји на језеру у Шумарицама..

Понуда бројних спортско рекреативних садржаја на језеру у Шумарицама обогаћена је изградњом Авантура парка у боровој шуми изнад језера, одмах поред плаже. У пратњи инструктура и коришћење савремене безбедоносне опреме деца и почетници могу да пређу 10 препрека, док одрасли прелазе 14 препрека до коначног циља. За крај адреналинског ужитка, омогућена је вожња зип лајном преко језера, на другу обалу и повратак чамцем.

Фотографија: Шумарице, дрон… зеленило, рекреативци..

Шумарице су омиљено излетиште Крагујевчана! Бројним атрактивним садржајима употпуњују туристичку понуду града али и представљају и зелену оазу у којој можете да се релаксирате и опустите уживајући у лаганој шетњи, трчању и вожњи бицикла обележеним стазама.

*За све ове локалитете и садржаје имамо наше (Јованове фотографије)

  • Value your time – omnis iste natus error sit voluptatem
  • Take time off – totam rem aperiam, eaque ipsa
  • Never stop learning – quasi architecto beatae vitae dicta
  • Experience is overvalued – aspernatur aut odit aut fugit
  • Be courageous – iste natus error sit voluptatem

Nulla a augue ipsum. Sed bibendum a eros vitae lobortis. Maecenas erat elit, ultrices id rutrum vitae, malesuada sit amet lectus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin tristique ut enim sed facilisis. Duis sollicitudin ultricies semper. Aenean posuere elementum arcu eget vestibulum. Nunc ac tristique mauris. Nulla a augue ipsum. Sed bibendum a eros vitae lobortis. Maecenas erat elit, ultrices id rutrum vitae, malesuada sit amet lectus.

“Sed tristique diam sit amet felis volutpat, vel cursus dolor maximus duis ultricies rutrum dolor et. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Integer accumsan tempus finibus.”

Donec vel urna risus. Curabitur placerat hendrerit nisl in fermentum. Suspendisse dui eros, sodales non vulputate at, lobortis ac mi. Vestibulum vel semper nulla. Praesent sodales pellentesque suscipit. Nullam vulputate viverra aliquam. Nunc at mauris vitae nisl ullamcorper maximus eget in purus. Cras auctor dolor et lacus vestibulum venenatis. Maecenas a bibendum velit. Donec at sapien erat. Nulla pulvinar elit sed justo gravida, nec fringilla.

Крагујвац – град који морате посетити

Пријавите се на наш Newsletter