Гастрономија наших крајева

Уколико желите да упознате праву, аутентичну Србију, онда морате да ослушнете откуцаје срца Србије и дођете у Крагујевац! Осим упознавања са богатом историјом нашег града и бројним антропогеним и природним вредностима, пробудите Ваша чула и осетите сласт надалеко чувених шумадијских специјалитета. Традицију производње хране и пића чувају од заборава пре свега житељи руралних средина. Међутим, у последње време, све више Крагујевчана из урбане градске средине ужива негујући традицију производње и припремања гастрономских специјалитета по рецептури наших предака. У благодети родне Шумадије и умећу овдашњих кувара уверите се у некој од сјајних крагујевачких кафана!

Шумадијска кухиња

Традиционални оброк у Шумадији почиње аперитивом, ракијом која се сервира уз мезе или шумадијсдку закуску, „док чекамо“ да стигне главно јело. Шумадијска закуска обједињује одличну понуду сухомеснатих производа, пршуте, печенице, сланине, сирева, добре салате по избору и вруће погаче/лепиње на плотни и/или хлебова од разних житарица. Уз предјело бићете послужени и домаћом гибаницом или питама, са сиром, спанаћем, копривом, блитвом печуркама или нпр кромпирушом.

После добре телеће, пилеће па чак и рибље чорбе (и других посних специјалитета на води или уљу у време Поста), у старим градским кафанама можете да поручите свадбарски купус и проју, сарму, пасуљ са сувим ребрима и ретко добру сармицу (од цреваца) са киселим млеком. Добро печење, прасеће и јагњеће, као и телетина испод сача, обавезни су састојак гастрономнског менија Шумадије.

Сјајан оброк треба да буде заокружен посластицом, питом шљиваром, палачинкама са орасима, медом или џемом, али другим слаткишима, колачима и тортама за праве сладокусце.

Интернационална кухиња

Због доласка пословних људи из иностранства, али и туриста из целог света, крагујевачки угоститељи последњих година труде се да задовоље укусе људи са свих континената. На креирање понуде утицали су пре свега гости из Италије, али и западне Европе. Популарна је и све траженија азијска кухиња као и амерички ланци брзе хране. Богатство различитих укуса употпуњено је осим храном, и пићем, које ће Вам припремити добро обучени кувари „школовани“ у аутентичним кухињама света.

Пицерије

Крагујевац је, као и већина градова у Србији, увек могао да понуди квалитетне, у пећи на дрва, али и на модернији начин припремљене и печене најразноврсније пице. Доласком Италијана због оснивања Фијатове фабрике аутомобила понуда је знатно побољшана с обзиром да су добри познаваоци укуса овог италијанског специјалитета стигли у Шумадију. Осим конзумирања хране и добро одабраних пића у лепо уређеним градским пицеријама, гости могу да изаберу и поруче пице које им угоститељи испоручују на наведено одредиште тј адресу.

Посластичарнице

Добре старе посластичарнице у којима се служе кремпите, шампите, толумбићи, ораснице, баклаве, ситни колачи, сладолед, лимунада и боза и данас раде и како време пролази, интересовање за ове посластице не јењава. Међутим, Крагујевац је већ годинама познат и по производњи изванредних колача, торти, купова, воћних ђаконија и сладоледа најразличитијих укуса. Богатство укуса и аранжирања дезерта, одличан амбијент и услужно особље употпуниће ужитак у некој од сјајних градских посластичарница, за свачији укус, али и џеп.

Вински туризам

Српска Тоскана или поднебље родне Шумадије изузетно погодује производњи грожђа, тј воћа и поврћа. Последњих година све је већи избор надалеко познатих вина из Шумадије. Све више засада винове лозе и произвођача вина утиче повећава конкурентност на тржишту и утиче на побољшање квалитета вина. Љубитељима добрих вина које љубазни домаћини служе уз одговарајућу закуску за сада су на располагању 2 винарије на територији Крагујевца иако их тренутно има више, али због неизграђене инфраструктуре нису доступне туристима.

Ракијске руте

Ракијске туристичке руте су потпуно нов туристички производ који задовољава укусе различитих група посетилаца. Програм путовања подразумева једнодневне и вишедневне излете којима је обухваћена посета најзначајнијим туристичким локалитетима али и локалним дестилеријама уз дегустацију различитих воћних ракија и одговарајуће мезе.

*Посету локалним дестилеријама потребно је унапред најавити.

Сеоски туризам

За сеоско поднебље карактеристична је припрема здраве, последњих година и органски припремљене хране, по рецептима наших предака. Богата гурманска трпеза сеоских домаћина многе госте оставља без даха. Врућа погача, кајмак, сир, домаће суво месо, супе, чорбе, кувана јела, јагњеће и прасеће печење, телетина испод сача и велики избор дезерта који су у градским срединама готово заборављени, попут салчића, пуслица, штрудли, разних пита и обланди, пољупчића (ванилица) и других колача и торти, одушевиће Вас како изгледом тако и пуноћом укуса.

У складу са савременим трендовима, који подразумевају и одртеђени начин исхране, све већи број сеоских домаћина припрема храну за вегетаријанце и за вегане.*Посету локалним дестилеријама потребно је унапред најавити.

Најновије вести

Recent Posts