Prvi dan 14. Arsenal festa u Kragujevcu protekao je u odličnoj atmosferi. Očekivano, najveće interesovanje vladalo je za nastup sjajnog Kianu Rivsa, glumca ali i muzičara, i njegov bend DOGSTAR. Sada već stari znanci Arsenalske publike, beogradski Partibrejkersi, i ovog puta nastupili su pred brojnom publikom koja ih je igrom i pesmom pratila u dobro poznatom ritmu.

Zagrebački „Brkovi“, pankrok-heavy metal- turbofolk sastav i kragujevačka-arsenalska publika odavno su uspostavili dobru interakciju, i to je protekle noći itekako bilo vidljivo. Uz nastupe ostalih muzičara na 3 bine, ali i u krugu Kneževog arsenala, noć posle kiše u Kragujevcu protekla je u sjajnoj arsenalskoj atmosferi koja se mogla osetiti do jutarnjih sati.

Arsenal je ove godine obogatio ponudu pratećih sadržaja. Utisak je da je najveći muzički festival južno od Save i Dunava iz godine u godinu sve bolje organizovan, uz jednu opasku. Beskontaktno plaćanje koje je trebalo da olakša kupovinu pića na Arsenalu sinoć je mnoge usporilo. Zbog dugih redova za kupovinu „cashless-a“ kojim je trebalo platiti piće, mnogi su izgubili želju da nešto popiju, bar prve arsenalske večeri. Tokom naredne dve će, nadamo se, ovaj problem biti rešen.

Večeras, 28. juna, najveće interesovanje publike privući će Bjelo dugme na glavnoj bini (main stage) u 21.40, dok mnogi sa nestrpljenjem očekuju nastup već decenijama popularnog Sarajlije, Zdravka Čolića koji nastupa sa Simfonijskim orkestrom, poslednjeg dana Arsenala, 29. juna, na main stage-u u 21.30.

Jedno je sigurno, ovih dana Kragujevac diši uz zvuke brojnih muzičara iz celog sveta i sve muzičke pravce. Tome u prilog svedoče i popunjeni smeštajni kapaciteti ali i arsenalska atmosfera u gradskim kafeima, restoranima i klubovima.

Tekst: Snežana Milisavljević
fotografijа: Zoran Lazarević Laki