Историјско језгро града (пешачка тура)

Крагујевац је прва престоница модерне српске државе и центар индустријског развоја. Пешачка водичка тура подразумева разгледање објеката на „Милошевом венцу“ и у комплексу Војно-техничког завода са посетом Музеју „Стара ливница“.

Старо градско језгро – „Милошев венац“

(пешачка тура)

Шетња кроз пешачку зону упознавање са архитектуром зграда изграђених у стилу сецесије, Споменик првој штафети, комплекс Војно-техничког завода. Посета Старој Милошевој цркви и Старој скупштини. Обилазак значајних локација: Споменик палим Шумадинцима, Тржница, Амиџин конак, Конак кнеза Михаила, Гимназија, Театар, Регентова кућа, Нова црква.

Kрагујевац – индустријски центар

(пешачка тура)

Водичка тура прати развој индустрије у Србији, од 1853. године до данас. Посета Комплексу Војно-техничког завода, Музеју „Стара ливница“, Политехничкој школи. Пролазак поред Краљевско-занатлијске школе.

Народни музеј

(пешачка тура)

Посета значајној институцији културе, која се налази на месту које је представљало важно државно средиште: Стара скупштина, Галерија, Конак кнеза Михаила, Протина кућа.

Спомен парк „Крагујевачки октобар“

(аутобусом)

Водичка тура посвећена  жртвама масовног стрељања 21. октобра 1941. године.

Посета Музеју „21.октобар“, али и Словачком и Старом војничком гробљу у Шумарицама.

Војвода Радомир Путник (пешачка тура)

Обилазак локација везаних за Први светски рат. Водичка тура је пре свега посвећена Крагујевчанину, првом српском војводи Радомиру Путнику и обележавању годишњице његове смрти.

Легат Николе Коке Јанковића, панорама града (аутобусом)

Пролазак поред најзначајнијих културно-историјских знаменитости. Посета Легату Николе Коке Јанковића, једног од најзначајнијих српских вајара, редовног члана САНУ. У фонду Легата чува се 1744 експоната подељених у три збирке.

Стара и Нова колонија

(аутобусом)

Обилазак два специфична насеља настала између два рата. Издвајају се  по начину градње, људима који су у њима живели и начину њиховог живота. У Старој колонији акценат је на згради Соколане, док Нова колонија представља једно од најлепших насеља у Србији изграђених између два рата. Одлазак на Метино брдо и разгледање споменика.

Кафане старог Крагујевца

(аутобусом)

Сећање на дух старог Крагујевца, на настанак првих кафана. Када, како, где и у којим друштвеним околностима су настале, шта се у њима прво служило, који значајни људи су у њима одседали… Завршетак туре је у једној од старих крагујевачких кафана.

ЕКО – Туристичка тура

Обухвата, у зависности од расположивог времена, три, четири или пет локација, које се могу сврстати у еколошке. То су први јавни слатководни Акваријум у Србији, на Природно-математичком факултету код Великог парка, основан 1999. године, у коме се може видети живи свет копнених вода, како наше земље и Балканског полуострва, тако и тропских и суптропских подручја. Следећа еко-локација је Ботаничка башта, на територији Шумарица, на око 18 ха, која има неколико зона у којима су засађене биљке из Азије, Европе и Балкана.

Јеврејско наслеђе (аутобусом)

Сећање на суживот, на друштвени, културни, пословни, хуманитарни допринос Јевреја нашем граду. Пролазак поред места некадашњих радњи, кућа, ординација, вероисповедних објеката, али и места њиховог страдања.

Задужбине и задужбинари

(пешачка тура)

Тура је посвећена крагујевачким задужбинарима, људима који су између два рата оставили граду своју имовину стечену током живота. Пролазак поред зграда, некадашњих задужбина. Посета Ватрогасном дому.

Ђура у Крагујевцу

(аутобусом)

Тура је посвећена службовању Ђуре Јакшића у Сабанти и песмама које је ту написао „На Липару“ и „Поноћ“. Посета кући на месту некадашње куће у којој је живео Ђура Јакшић, разгледање изложбе, дегустација вина у винско-ракијском хабу. Посета манастиру Липар и месту школе у којој је сликар и песник службовао. Одмор и послужење у сеоском  туристичком домаћинству „Кочин конак“ у Горњој Сабанти у коме ће бити послужен „Ђурин колач“.

Манастири Дивостин и Драча (аутобусом)

Посета манастиру Дивостин у истоименом селу, али и прича о неолитском налазишту и географском центру Србије и манастиру Драча, који је био значајан културни и духовни центар овог дела Србије у 18. и 19. веку.

Руднички манастири, воденица Цицић

(аутобусом)

Руднички манастири имају богату културно-историјску вредност. У манастиру Вољавча  је 1805. године заседала прва српска влада (Правитељствујушћи совјет), на челу са протом Матејом Ненадовићем. Предвиђена је посета и манастиру Благовештење и објекту народног стваралаштва воденици Цицић.

Манастири у Левчу

(аутобусом)

Посета манастирима Денковац, Ралетинац и Саринац, које су по предању засновале три сестре, које су после Косовског боја избегле од Турака.

Црква Куманица

(аутобусом)

Панорамско разгледање града, пролазак кроз села Дивостин, Драчу и Кутлово. Посета цркви Рамаћи, најстаријој српској грађевини крај Крагујевца.

Црква Светог Петра и Павла у Грошници, планинарски дом у Аџиним ливадама

(аутобусом)

Панорамско разгледање града, пролазак кроз село Грошницу и разгледање цркве Светог Петра и Павла (екстеријер). Наредно задржавање предвиђено је у планинарском дому „др Соња Перишић“.