Пливање за часни Крст на Богојављање

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Пливање за часни Крст на Богојављање

January 19 @ 9:00 am 1:00 pm

Верско-спортска манифестација „Пливање за Крст часни“ биће традиционално одржана су петак, 19. јануара, на Богојављање, у 12 часова, на језеру у Шумарицама. За пливање се пријавило 111 кандидата, међу којима је 17 малолетника који могу да пливају уз сагласност родитеља, и 8 девојака. Ове године могу да учествују сви пријављени кандидати који су добили Благослов парохијског свештеника и обавили лекарске прегледе у Медицини рада тј добили сагласност лекара да могу да пливају.

Сви учесници присуствоваће Светој литургији у 9 сати у храму Свете Петке у Виноградима, после чега ће отићи на језеро у Шумарицама како би се припремили за пливање. Уочи самог такмичења, у 12 часова, свештеници ће благосиљати све учеснике. Литија долази до места за постављање Крста и старт пливања. На знак „У име Бога, сад“ почиње пливање за Крст Часни током којег учесници треба да препливају 33 метра што симболизује 33 године колико је имао Исус Христ када је страдао. Учесници ће и ове године, као и прошле, пливати од обале до Крста који ће бити постављен на удаљености од 33 метра. У води ће дежурати рониоци из крагујевачког Ронилачко-спасилачког спортског удружења „Понт“ и Спасилачког клуба „Ајкула“.

Уз химну манифестације „Востани Сербие“ биће проглашен победник и додељена витешка титула „Носилац Богојављенског крста части“. Победнику Пливања за Крст часни припашће част да наредних годину дана, до следећег пливања, задржи  прелазни Крст до којег је допливао први. Такође, победнику ће бити уручени традиционални поклони, златни крст златаре „Ђани“, дарови Кола српских сестара Крагујевац, али и пригодан поклон Града Крагујевца, који дарује све учеснике.

 „Пливање за Крст часни“, уз помоћ донатора и крагујевачких предузећа организују Град Крагујевац и Шумадијска епархија, односно Спортско привредно друштво „Раднички“, док је Градска туристичка организација „Крагујевац“ суорганизатор овог догађаја.

Манифестацију „Пливање за Крст часни“ је организовала СВЕБОР дружина Шумадије у Крагујевцу од 2003. до 2014. године. Организатор је од 2014. године био Спортски центар „Парк“ а суорганизатор Градска туристичка организација. Пету годину заредом, Пливање за Крст Часни, организује СПД „Раднички“ којем је СЦ„Парк“ припојен 2019. године.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Зоран Лазаревић Лаки

Go to Top