Сутра Пливање за часни Крст

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Сутра Пливање за часни Крст

January 19 @ 12:00 pm 1:00 pm

Верско-спортска манифестација „Пливање за Крст часни“ биће традиционално одржана сутра, 19. јануара, на Богојављање, у 12 часова, на језеру у Шумарицама. За пливање се пријавило 112 кандидата, међу којима су 3 девојке, и 2 малолетника, који могу да пливају уз сагласност родитеља. У односу на претходне године, новина је да ће ове године моћи да учествују сви пријављени кандидати који су добили Благослов парохијског свештеника и обавили лекарске прегледе у Медицини рада тј добили сагласност лекара да могу да пливају.

Као и претходних година, на Богојављање, 19. јануара, сви учесници присуствоваће Светој литургији у храму Свете Петке у Виноградима, после чега ће отићи на језеро у Шумарицама како би се припремили за пливање. Уочи самог такмичења, у 12 часова, свештеници ће благосиљати све учеснике. Литија долази до места за постављање Крста и старт пливања. На знак „У име Бога, сад“ почиње пливање за Крст Часни током којег учесници треба да препливају 33 метра што симболизује 33 године колико је имао Исус Христ када је страдао. Ове године пливаће се од обале до Крста који ће бити постављен на удаљености од 33 метра, за разлику од претходних, када су учесници пливали од постављеног понтона. Иако се сутра очекује неуобичајених 14 степени за ово доба године, у води ће дежурати 8 ронилаца, из крагујевачког Ронилачко-спасилачког спортског удружења „Понт“ и 4 спасиоца СПД „Раднички“.

Уз химну манифестације „Востани Сербие“ биће проглашен победник и додељена витешка титула „Носилац Богојављенског крста Шумадије 2023“. Победнику Пливања за Крст часни припашће част да наредних годину дана, до следећег пливања, задржи  прелазни Крст до којег допливао први. Такође, победнику ће бити уручени традиционални поклони, златни крст златаре „Ђани“, дарови Кола српских сестара Крагујевац, али и пригодан поклон Града Крагујевца који дарује све учеснике манифестације.

Манифестацију „Пливање за Крст часни“, уз помоћ донатора и крагујевачких предузећа организују Град Крагујевац и Шумадијска епархија, односно Спортско привредно друштво „Раднички“, док је Градска туристичка организација суорганизатор манифестације.

Сутра ће навршава 20 година од одржавања прве манифестације „Пливање за Крст часни“ у Крагујевцу. Ову манифестацију организовала је СВЕБОР дружина Шумадије у Крагујевцу од 2003. до 2014. године. Организатор је од 2014. године био Спортски центар „Парк“ а суорганизатор Градска туристичка организација. Четврту годину заредом, Пливање за Крст Часни, организује СПД Раднички којем је СЦ Парк припојен 2019. године.

Текст: Снежана Милисављевић
Фото: Зоран Лазаревић Лаки

Go to Top