Изложба „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Изложба „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“

January 12 @ 7:00 pm 8:00 pm

У четвртак, 12. јануара, у 19 часова, у Универзитетској галерији биће свечано отворена изложба „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“. Изложбу ће отворити ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, а поред аутора изложбе Душка Грбовића, историчара и музејског саветника и сараднице Јелене Вукчевић, историчара и кустоса, о генералу Додићу ће говорити и његов унук проф. др Вељко Милутиновић.

Поставку изложбе чини грађа из фондова Завичајног музеја Јагодина, Народног музеја Бела Црква, Градског музеја Вршац, предмети из власништва породице Милутиновић. Изложбена поставка биће употпуњена и са две копије униформи војника (српска и француска) које су израђене средствима Музејске збирке НУ у Трстенику.

Идеја да се реализује изложба о генералу Душану Додићу родила се 2014. године. Она је реализована 2018. године кроз пројекат „Век Великог рата 1918- 2018″ који су заједно реализовали Завичајни музеј Јагодина и Музејска збирка Народног универзитета (НУ) Трстеник.

Изложба је имала своју премијеру у Завичајном  музеју у Јагодини, септембра  2018. године, потом је октобра месеца исте године била у Трстенику.

Након Трстеника, изложба је до данас гостовала у установама у Ћуприји, Старом Селу (код Велике Плане), Прокупљу, Алексинцу, Вршцу.

Изложба ће се публици представити овом приликом и у Крагујевцу, месту где је Душан Додић завршио гимназију.

Go to Top