Овогодишњи лауреати „Првенца“ су збирка поезије „И леворуки се рукују десном“ Марије Живковић, збирка поезије „Све кућне журке са којих је требало раније да одем“ Анђеле Пиљагић и збирка поезије „Театар сенки“ Вање Павићевић.

Збирка поезије Марије Живковић упућује на интимна превирања лирског субјекта дубоко укорењеног у савремености. Однос савременог света и лирског субјекта трансформише се кроз целу збирку поезије и креће се на равни од прихватања и потискивања до одбацивања и усамљеништва.

Збирку поезије Анђеле Пиљагић карактеришу песме смештене у прошлост тј. детињство. Лирски субјект чезне за породичним успоменама које утичу на садашњост, мењају је и не допуштају јој да се развије у будућност.

Збирка поезије Вање Павићевић оштрим и бруталним поетским сликама уводи читаоце у специфичан интимни свет лирског субјекта. Ауторка користи машту, еротику, мотив двојника, као и референце на књижевност и поп културу, као ефикасне стратегије у компоновању рукописа.

Чланови жирија, Звонко Карановић, књижевник, и Ана Марија Грбић, песникиња, одабрали су три победничка рукописа на овогодишњем конкурсу за едицију Првенац. У конкуренцији су биле три драме, једна збирка кратких прича и збирке поезије.

Рукописи који су се нашли у најужем избору и које је жири Првенца поменуо и похвалио су „Осим шумског пожара“ Симоне Дмитровића,  „О љубави“ Теодоре Марковић и „Угриз аритметике“ Миљане Никовић.