Нову 2024. годину у Крагујевцу је дочекао велики број гостију из иностранства, међу којима су били најбројнији гости из Бугарске. Осим њих, у крагујевачким хотелима, приватном смештају и код рођака и пријатеља, Нову годину у Крагујевцу дочекали су и гости из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и других градова Србије.

Ови подаци свакако ће допринети повећању туристичког промета који је био на завидном нивоу сада већ прошле 2023. године, када крагујевачки туризам бележи једну од рекордних година. Остварено је близу 53.500 долазака и проценат домаћих туриста је нешто већи од броја долазака страних туриста, 57% у односу на 43%. Истовремено, остварено је преко 140.000 ноћења и просечан боравак иностраних туриста је нешто већи од 3 дана. Страни туристи остварили су 54% ноћења а домаћи 46%, каже Саша Соковић, начелник Одељења за локални економски развој.

У Крагујевац су долазили гости из целог света, пре свега туристи из земаља у окружењу, БИХ, Северне Македоније, Црне Горе, али и из Бугарске, Русије, Немачке, Турске, Индије, Кине, Мађарске, па и са Девичанских острва, из Сенегала и Шри Ланке. Манифестациони туризам је главни разлог њиховог доласка. Реч је о музичким и позоришним фестивалима међу којима је свакако најпривлачнији Арсенал фест, али ту су и остали међународни музички, позоришни, луткарски, филмски фестивали, Мајске и Октобарске свечаности. Такође, конгресни туризам довео је у наш град и бројне госте пре свега из региона али и из других делова света.

Тако су и бројна дешавања током новогодишњих празника и организован дочек у крагујевачким ресторанима, кафанама, кафићима и на отвореном допринела доласку великог броја туриста. Иако је велики број Крагујевчана одлучио да Нову годину дочека у кругу породице, капацитети у угоститељским објектима су углавном били пуни и уз добру свирку, свих жанрова, упловили смо у нову 2024. годину.

Концерти на отвореном још једном су потврдили да је Крагујевац град рокенрола и град који, како кажу стручњаци, има највише рок бендова у Србији. У истом ритму биће настављена манифестација „Зимска чаролија“ и током јануара. После сјајне новогодишње журке коју су приредиле „Веселе осамдесете“, али и крагујевачки „Darkshines“ и „YU grupа“, 5. јануара у 20 часова на Тргу Радомира Путника наступа „Firecraft“, док ће у истом термину 12. јануара Крагујевчани имати прилику да уживају у наступу бенда „Duo trio kvatro“.

Најмлађи ће моћи да уживају на Музичкој радионици 5. јануара у 17 часова, док ће наредног дана, на Бадњи дан, 6. јануара у 12 часова, на бини код Трга Радомира Путника, Драган Којовић Која, крагујевачки аутор и извођач песама за децу, извести пригодан музички програм за најмађе.

И ове године, другог дана Божића, 8. јануара очекује нас добра музика и породично дружење у оквиру манифестације „Улица од срца“, (Улица Јанка Веселиновића) под мотом „Буди посебан, насмејан и хуман“, од 11 до 15 часова.

За дочек „Српске нове“ у Крагујевцу наступа крагујевачки поп-рок бенд „Мамурни људи“ у 21 сат. Српску Нову годину Крагујевчани ће дочекати уз Опасан плес „VAN GOG“-а који наступа од 23 часа. И овом приликом биће организован новогодишњи ватромет.

Програм дешавања у оквиру „Зимске чаролије“ се завршава 19. јануара наступом групе „Rumble“ у 20 часова.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Зоран Лазаревић Лаки