Представници туристичке организације општине Нови Бечеј освојили су две прве награде на „14. Међународном сајму туризма и сеоског туризма“ у Крагујевцу. И ове године они су добили две прве награде, за „најуређенији излагачки простор“ и у категорији „најуспешнија промоција“ с обзиром да су током сва три сајамска дана организовали бројна дешавања у хали Шумадија сајма и на платоу исред хале.

Колеге из Баната промовисале су првог дана сајма гастро понуду „Банатаска кујна“ у јединствено опремљеном излагачком простору. За посетиоце и излагаче другог дана сајма у петак, 24. новембра, организовали су на платоу испред хале промоцију под називом „Сланина нас је одржала њој фала“, док је последњег дана ТОО Нови Бечеј  организовала у преподневним сатима „Зимски лаки банатски фруштук на слами“ на платоу испред хале.

У категорији најуспешнија промоција друго место припало је туристичкој организацији Херцег Новог, за свеукупну промоцију, док је треће место припало туристичкој организацији Тополе за дводневну промоцију сеоског туризма, туристичких домаћинстава, локалних винарија и дестилерија.

Друго место за најуређенији излагачки простор припало је туристичкој организацији Војводине, а треће место туристичкој организацији Кнића.

Туристичка организација Пирота је ове године, на „14. Међународном сајму туризма и сеоског туризма“ у Крагујевцу, имала најбољи пропагандни материјал (штампани и видео материјали), друго место припало је туристичкој организацији Никшића а треће место у категорији „најбољи пропагандни материјал припало је Туристичкој заједници кантона Сарајево.

У оквиру „14. Међународног сајма туризма и сеоског туризма“ у хали Шумадија сајма представило се и око 30 произвођача зимнице из Крагујевца и Шумадије, али и других делова Србије. За најуређенији штанд на Сајму зимнице прво место освојиле су „Гружанске домаћице“ из Честина, друго место домаћи производи са Копаоника, „Радино благо“ из Брзећа, а треће Миланка Глишић из Крагујевца.

Најбољи шумадијски чај скували су мештани Кутлова, други су били становници Дулена а треће место припало је житељима Ждраљице. И ове године манифестација „Шумадијска чајанка“ изазвала је велико интересовање посетилаца.

„14. Међународни сајам туризма и сеоског туризма“ одржан је од 23. до 25. новембра 2023. године у хали Шумадија сајма. На овој манифестацији туристичке потенцијале, атракције и програме путовања, представило је преко 50 излагача, углавном локалних туристичких организација из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Мађарске.

Организатори су били “Шумадија сајам“ и Градска туристичка организација „Крагујевац“, а покровитељи Министарство туризма и омладине, и град Крагујевац.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Дарко Чојић