Табла са натписом „Најлепше двориште 2023.“ биће постављена у домаћинству породице Мрвић у насељу Шумарице, овогодишњег победника манифестације „Отворена дворишта“, коју још од 2007. године, уз подршку града Крагујевца, и сарадњи са партнерима реализује Градска туристичка организација. Бригу о дворишту свакодневно води Јелена Мрвић, која каже да је оно пространо, неформално уређено двориште, али лепо и бајковито са пуно детаља и претежно зеленила.

На свечаности у згради Градске управе додељене су и награде домаћинствима која су освојили награде у категоријама избора за најлепше етно, парк двориште и најлепши детаљ.

По оцени жирија кога су чинили представници Центра за стрна жита и развој села, ГТО, сектора Зеленило ЈКП „Шумадије“ и Дунав осигурање, прво место за најлепши детаљ припало је Зорици Стаменовић из Поскурица, за најлепше етно двориште Ратку Јовановићу из Влакче, а за најлепше парк двориште Милану Стошићу из Ердеча.

Уз захвалност на учешћу у манифестацији „Отворена дворишта“, Тања Вељовић из ГТО Крагујевац честитала је добитницима награда истакавши да је и ове године жири имао веома тежак задатак, јер је од преко 30 пријављених домаћинстава морао да одабере најбоље по три најбоља у четири категорије. Подсетивши да је циљ ове манифестације допринос заштити животне средине а кроз уређење и улепшавање животног кутка и развој сеоског туризма, она је позвала овогодишње учеснике али и све друге заинтересоване да се пријаве и следеће године.

Иначе, поред пехара и табли, добитницима су уручени и поклони који ће им помоћи да уређују своја дворишта – сунцобрани, роштиљи, баштенске маказе, црева, кофице. Такође, награђени су добили и ваучере за „Библиотеку код Милутина“, карте за базене и позоришне представе.