У богатој историји нашег града остаје забележено и да је прва штафета „кренула“ из Крагујевца. У самом центру града, на раскрсници улица 27. марта и Краља Петра Првог Крађођевића (Главна улица) налази се Споменик првој штафети, јединствено спомен обележје у Србији, али и некадашњој Југославији.

У част рођендана Јосипа броза Тита, штафету младости су, први пут у историји, млади Југословени понели 22. маја 1945. године из Kрагујевца. На састанку омладине Чех Јосип Прохаска, крагујевачки професор фискултуре  предлаже да се Маршалу однесе „бакља”, то јест, штафета. Kрагујевчанка Нада Стевановић, касније учитељица, прва је предала  Јосипу Брозу Титу штафетну палицу. (Титов рођендан Југословени су славили 25. маја, који се обележавао као Дан младости, иако историја бележи да је Јосип Броз рођен у Кумровцу 7. маја 1892 године)

Већ прве године штафету је, на путу дугом преко 9.000 километара носило 12.500 људи, према писању Димитра Григорова у књизи „Рачунајте на нас“. „Титову штафету“, у периоду од 1945-1956 године, носило је преко 10 милиона људи на путу дугом скоро 900.000 километара. Брозу је лично уручивана испред Белог двора. Од 1956. године Титова штафета постаје Штафета младости коју је Јосип Броз примао на великој спортској приредби, слету, на стадиону ЈНА у Београду… Штафета је била симбол оданости и љубави према Титовом лику и делу, али и политици Југословенства.

У Крагујевцу је 1977. године изграђен Споменик првој Титовој штафети на месту одакле је Крагујевчанка Надежда Котник Стевановић понела прву, али и, стицајем околности, омладинцима предала и последњу штафету 1980. године. Споменик је ретко обележје Титовог времена и једини је такве врсте у целој бившој Југославији. Аутор је вајар Матија Вуковић.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Јован Живановић