На Сретење, 15. фебруара, биће обележено 188 година од оснивања Књажевско-српског театра.

Дан Театра биће обележен доделом награда – Статуете „Јоаким Вујић“, Прстена са ликом Јоакима Вујића и годишњих награда, као и изложбом радова студената ФИЛУМ-a ПОЗОР ИШТЕ ОВДЕ и извођењем представе Успомене на „Црвену заставу“.

Добитник Статуете „Јоаким Вујић“, која се додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији у 2023. години је Радомир Путник, српски писац, драматург, театролог, позоришни критичар и професор. Одлуку о додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: Младен Кнежевић, директор Књажевско-српског театра, Милош Латиновић, директор Битеф-а, Јелена Кајго, драматург, и глумци Књажевско-српског театра Ана Коланђели и Саша Пилиповић. Жири у свом образложењу истиче да је Радомир Путник својим знањем, посвећеним радом и љубављу према театру допринео да се значајни део српске позоришне баштине публикује и сачува. Путник је, између осталог, био и уредник уметничког програма Телевизије Београд, директор драме Народног позоришта у Београду, позоришни критичар листа Политика, главни уредник часописа Сцена и Театрон. Својим свеукупним професионалним радом дао је изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији и заслужено се сврстао у породицу Јоакимових потомака – добитника Статуете „Јоаким Вујић“.

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству додељује се Милићу Јовановићу, глумцу који је посвећено играо у нашем театру више од 40 година и остварио преко 70 позоришних улога, режирао представе, глумио у телевизијским серијама, на филму.

За изузетну посвећеност послу и постигнуте уметничке резултате у протеклој календарској години годишње награде Књажевско-српског театра додељују се глумцима Марини Стојановић, Миодрагу Пејковићу и Ани Коланђели. Годишња награда Театра за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години додељује се и Данијели Стевић, организаторки програма.

Награде Театра биће свечано уручене 15. фебруара. Исте вечери у 19.30 часова биће отворена изложба радова студената ФИЛУМ-a ПОЗОР ИШТЕ ОВДЕ, Одсек за примењену и ликовну уметност студијског програма Графички дизајн и уметност књиге, а у 20.00 часова изведена представа Успомене на „Црвену заставу“ по тексту Милована Мрачевића, у режији Александра Лукача.