На шалтерима Jавног предузећа „Пошта Србије“ у целој земљи данас је почело пријављивање грађана за коришћење ваучера за субвенционисани одмор у Србији. Од раног јутра видљиве су велике гужве у поштама у Крагујевцу. Грађанима је на располагању 100.000 ваучера у вредности од по 5.000 динара које могу да искористе у неком од преко 3.000 угоститељских објеката који су у систему доделе ваучера.

Грађани Србије могу да искористе ваучере најкасније до 20. новембра 2023. године, а услови за њихово добијање су непромењени у односу на претходне године. Ваучер се може искористити за услуге смештаја у угоститељским објектима изван места пребивалишта (студирања) корисника ваучера за најмање 5 ноћења.

Право на ваучере имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу другог лица, радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти и први пут, корисници ваучера могу да буу лица старија од 65 година која не остварују право на пензију.

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Републике Србије, којом је за ову годину обезбеђено 500 милиона динара за доделу 100.000 ваучера у вредности од по 5.000 динара за субвенционисани одмор грађана у Србији.

Детаљније информације, као и Листу угоститеља који су у систему доделе ваучера сви заинтересовани могу да добију путем линка https://mto.gov.rs/tekst/93/vauceri-za-odmor-u-srbiji.php

Припремила: Снежана Милисављевић