Конкурси Министарства туризма за 2023. годину

Министарство туризма и омладине расписаће почетком идуће, 2023. године конкурсе за инфраструктурне пројекте и пројекте развоја туризма за које је планирано 917.760.000 динара, знатно више него у 2022. години.

Предлогом Закона о буџету Републике Србије за 2023. годину предвиђена су подстицајна средства за изградњу инфраструктуре и супраструктуре у туристичким дестинацијама у износу од 812.760.000 динара.

За подстицаје за пројекте промоције, едукације и тренинга у туризму, предвиђено је укупно 105.000.000 динара. Из овог извора јавним нефинансијским предузећима и организацијама опредељено је 5.000.000 динара, за трансфере осталим нивоима власти предвиђено 45.000.000 динара, а за дотације невладиним организацијама предвиђено 55.000.000 динара.

Планиранe конкурсе за наредну, 2023. годину представили су прошле недеље, током Сајма туризма у Крагујевцу, Зоран Остојић, шеф Одсека за инфраструктурне пројекте у Сектору за туризам Министарства туризма и омладине Владе Републике Србије и Мира Дудић, самостални саветник. Запослени у туризму имали су  прилику да добију све потребне информације и разјасне недоумице у вези начина конкурисања, процедура, потребне документације итд.

Остојић је том приликом нагласио да је неопходно обавити све припреме пре подношења документације, обезбедити дозволе и сагласности, решити имовинско-правне односе, по могућству припремити и техничко-пројектну документацију. Он је нагласио да ресорно Министарство туризма формира базу капиталних инфраструктурних пројеката, који могу да буду на бази пројектне идеје, да имају делимично припремљену или комплетну документацију, како би се, уколико се обезбеде средства из међународних фондова, одмах почело са реализацијом. Према његовим речима, недостају капитални пројекти и о томе ће се водити разговори и са представницима локалних самоуправа. Планирани су пројекти у области културе, заштите животне средине, комуналне инфраструктуре итд.

Министарство ће и следеће године обезбедити грађанима Србије ваучере, и за ове намене планирано је 500 милиона динара. Министар туризма и омладине Србије Хусеин Мемић изјавио је ове недеље у Сокобањи да је акција доделе ваучера, одиграла важну улогу у промоцији значаја категоризације и пријаве у систем Е-туриста, јер су угоститељи схватили да се исплати пословати у складу са законом.

Статистички показатељи указују да Србија бележи све већи туристички промет, расте број ноћења и долазака, али и интересовање, како српских туриста, тако и гостију из иностранства који желе да посете атрактивне туристичке локалитете у нашој земљи.

Према подацима Републичког завода за статистику у октобру 2022. године у Републици Србији боравило је укупно 402.157 туриста, који су остварили 1.259.051 ноћења. У односу на октобар 2021. године број долазака туриста је већи за 86,7%, док је број остварених ноћења већи за 74,1%.

Најпосећенија дестинација у Србији је Београд, следе Сокобања, Врњачка Бања, Златибор и Нови Сад. Страни туристи остварили су преко пола милиона ноћења. Очекивано, највећи број ноћења остварили су гости из Русије, потом Турске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Јован Живановић