Туристичка организација Новог Бечеја била је организатор бројних дешавања на „13. Међународном сајму туризма и сеоског туризма“ у Крагујевцу. Новобечејци су освојили две прве награде, за “најуређенији излагачки простор”, и прву награду у категорији “најуспешнија промоција”.

Колеге из Баната припремиле су за посетиоци и излагаче првог дана сајма промоцију вина винарије  „Fleur D Oranger“ из Новог Бечеја, која једина на свету производи вино Крокан. У преподневним сатима, другог дана сајма у петак, 25. новембра, припремили су „Банатски паорски фруштук на слами“ док је истог дана у 13 часова органозован „Банатски диснатор“, (обичај зимског клања свиња и припрема шунке, сланине, ребара, крменадли, буткица, кобасице и чварака) на платоу испред хале.

У категорији најуспешнија промоција друго место припало је туристичкој организацији Лесковца, за промоцију Роштиљијаде, док треће место деле туристичке организације Параћина, Беле Паланке и Невесиња.

Друго место за најуређенији излагачки простор деле туристичке организације Кнића, Бруса и Краљева, а треће место туристичка организација Прокупља и Национални парк Уна.

Представници жирија одлучили су да прво место за најбољи пропагандни материјал (штампани и видео материјали) добије Туристичка организација Старе Пазове, друго место деле туристичке организације Никшића и Трстеника, док је треће место припало Херцег Новом.

У оквиру „13. Међународног сајма туризма и сеоског туризма“ у хали Шумадија сајма представило се и око 30 произвођача зимнице из Крагујевца и Шумадије, али и других делова Србије. За најуређенији штанд на Сајму зимнице прво место освојиле су „Гружанске домаћице“, друго место „Удружење Путoказ Крагујевац“ а треће „Удружење жена Опленац“ из Тополе.

„13. Међународни сајам туризма и сеоског туризма“ одржан је од 24. до 26. новембра 2022. године у хали Шумадија сајма, под слоганом „Изабери своје путовање“. На овој манифестацији туристичке потенцијале, атракције и програме путовања, представило је преко 50 излагача, углавном локалних туристичких организација из Србије, али и из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

Организатори су били “Шумадија сајам“ и Градска туристичка организација „Крагујевац“, а покровитељи Министарство туризма и омладине, и град Крагујевац.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Јован Живановић