Трећи шумадијски фестивал ракије биће одржан у суботу, 26. новембра 2022. године, у Крагујевцу. И ове године планирамо да на једнодневној манифестацији окупимо произвођаче најбољих ракија из Србије и региона и да привучемо пажњу јавности и  посетилаца. Томе ће, надамо се, помоћи и нова атрактивна локација фестивала – Exclusive event center.

Организатори су Асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија“ и Градска туристичка организација „Крагујевац“. Један од главних циљева манифестације је подизање нивоа ракијске културе и боља позиционираност дестилерија кроз промоцију, дистрибуцију и продају производа. Осим тога, ово је и једна од активности које доприносе развоју и промоцију јединственог туристичког производа «шумадијска ракијска тура», који организатори развијају и пласирају на туристичко тржиште.

Први фестивал, организован у децембру 2019. године, изазвао је велико интересовање, како излагача (било их је преко 30), тако и посетилаца. Већ тада је отворен пут за стварање озбиљног фестивала који окупља произвођаче ракија, хране, опреме и средстава за производњу као и пратећег стручног програма којим се подиже ниво услуга у области  угоститељства и гастро (ракијског) туризма. Пријављивање за Фестивал је у току, а рок за пријаву је 14. новембар.

На фестивалу ће и ове године бити уручене награде за најбоље пласиране ракије на Четвртом оцењивању квалитета воћних ракија, које ће у организацији Асоцијације и уз подршку Института за стрна жита и града Крагујевца бити организовано 18. новембра ове године. У току је пријављивање за оцењивање које је јединствено у Србији по томе што се узорци узимају из малопродајних објеката.

Манифестација ће бити отворена за посетиоце од 13 до 22 часа. Цена улазнице је 500 динара, а ове године ће дегустационе чашице моћи да се изнајме уз кауцију. Сваки посетилац ће, уз купљену улазницу, бити у прилици да оцени најбоље ракије Фестивала, а најсрећније међу њима очекују и вредне награде. Поред награда посетиоци ће имати и прилике да уживају у прикладном музичком програму, а едукативну димензију Фестивала ће употпунити и стручни садржаји.

Дођите и уверите се да традиција, знање и љубав могу да стану у једну чашицу.

Текст: Емина Драмлић
Фото: Небојша Раус