Удружење глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац промовисало је јуче у Спортском центру „Искра“ каталог „Културна баштина на знаковном језику“ и истоимени промотивни филм. Захваљујући пројекту Града Крагујевца, тј Градске управе за културу глуви и наглуви имају прилику да се упознају са најзначајнијим историјским и културним знаменитостима града, али и нематеријалном баштином, веровањима и обичајима. Уз поруку да „само народ који поштује своје претке има шта да остави свом потомству“ у публикацијама су представљени најзначајнији објекти народног градитељства, некадашњи дворски комплекс Кнеза Милоша Обреновића, протино село у Чумићу, Борачки крш, али и и традиционални празнични обичаји, да се заштити здравље укућана, сачува и повећа пород и имовина, да киша натопи жедне оранице, да се излече болесни..

На овом пројекту били су ангажовани чланови Културно-уметничког друштва глувих и наглувих „Јаков Петровић Бједов“ из Крагујевца, основаног 1955. године, који годинама уназад освајају бројна признања и награде на фестивалима. Овог пута уложили су велики труд да се прича о историји, култури и традицији Србије исприча и на знаковном језику.

И овог пута глуви и наглуви указали су на значај сарадње са надлежним локалним и републичким институцијама како би информације и значајни локалитети били приступачни свим грађанима.

Промоција Културне баштине на знаковном језику организована је у оквиру Међународне недеље глувих људи која се обележава од 19. до 25. септембра.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Жељко Маслаћ