Прво место на избору за најлепши сувенир са мотивом шљиве на Шумадијским данима шљиве освојила је Јасмина Урошевић из Крагујевца. Победнички сувенир је „Шумадијски опанак – Србија у малом“ у којем су наша знамења, ораси, пасуљ, кукуруз за чесницу и лист Бадњака, шљиве, класје пшенице, флашица шумадијске ракије, мапа Србије и тробојка, све израђено од рециклираног папира.

„Јединствен сувенир, гоблен који представља најлепше из Србије – шљиву по којој је Србија најпознатија“, ручни рад Сунчице Стојановић, по идеји Сузане Маслаћ Матовић, Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац, освојио је друго место на избору за најлепши сувенир са мотивом шљиве. На белом памучном платну пуним везом од шареног конца извезене су шљиве и оивичене дрвеним рамом.

Треће место освојила је Гордана Бркић за „Дамску пљоску“, која је намењена за хитне ситуације попут оне „само тетки да однесем лек“, за женско друштво а пљоска је напуњена ликером, ораховачом, медовачом или вишњевачом зато што су у питању лековита пића…

Најлепше сувенире са мотивом шљиве, на Шумадијским данима шљиве у Страгарима, изабрао је жири у којем су били представници „Центра за стрна жита и развој села“, Градске туристичке организације Крагујевац и произвођачи сувенира.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Немања Поповић