Вечерас 1.августа, у 20 часова и 30 минута, у пријатном амбијенту Заставине баште, биће одржан још један концерт сарајевске групе “Диванхана”, која свуда изазива одушевљење својим концертима, а наступала је широм света. Невероватан спој севдаха, урбане и традиционалне музике Босне и Херцеговине у џез, поп и класичним аранжманима, обогаћен је ауторском музиком коју инспирише управо народна мелос Балкана. Диванхана је традиционална дневна соба за пријем гостију у којој се разговара (турцизам – “дивани”), најчешће у градским кућама српско-балканског стила, које још преовладавају у босанским махалама. Групу су основали студенти Музичке академије Универзитета у Сарајеву 2009-те године и од тада је веома позната и призната. Први албум “Дерт”, снимљен је у у Немачкој, и на њему су песме које никада раније нису биле снимане, ни презентоване јавности. Већ 2013. године имали су запажене концерте у Шведској, Њемачкој, Чешкој и Турској, а после другог албума ,следи још око 60 успешних концерата широм Европе.

Током наредне три године, бенд је реализовао преко 150 концерата и био је учесник мнобројних еминентних “World music”фестивала. Од те турнеје су настали  врло успјешни пројекти: “Livе in Mostar“, као и први документарни филм о бенду, који је реализовала телевизијска кућа “Al Jazeera Balkans”.

После концерта у Истанбулу, са глумицом и певачицом Сузан Карде, снимају нови материјал са 10 песама потеклих из босанскохерцеговачке и турске музичке традиције, за које су вековима заједничке и нераздвојиве. Не зна се ни данас “чије” су и са ког су тачно простор апотекле. Следи и пројекат са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, у коме су по први пут спојили музику са Броадwаyа и севдах. Са Бродвеј певачем Bredlei Dinom,  снимају севдалинку “Вино пију нане Аге сарајлије”, а потом раде и на  бродвејском мјузиклу “The 25th Annual Putnam County Spelling Bee”  Почетком 2019. Диванхана објављује прве ауторске песме „Зова и Воће родило“  коју реализују у сарадњи са младом извођачицом традиционалне музике, Крагујевчанком Даницом Крстић и одржавају турнеју у Канади.

Током пандемије Корона вируса захваљујући модерној технологији, музиком са одвојених локација из  својих домова свирају деонице ,које крајем године претварају и издају “Quarantine”.

Текст написала Јасмина Марковић Миленковић