У“Ноћи музеја“ Крагујевчани ће на више од десет локација бити у прилици да посете више од 15 изложби и присуствују различитим културним али и научним садржајима. Спомен парк „Крагујевачки октобар“ традиционално уз стручно вођење кустоса од 18.00 до 20.00 на сваких пола сата организује вечерњи обилазак минбусом Меморијалног парка под називом ’’Сећајте се мене моји’’. Посетиоцима је доступна и стална, мултимедијална поставка о Октобарској трагедији, а у оквиру ње и циклус слика ’’Крагујевац 1941’’ Петра Лубарде, уметников легат Спомен – парку.
У конаку кнеза Михаила, у 18.00 сати, биће отворена изложба „Слике времена и догађаја на српском новцу – Новац Кнежевине и Краљевине Србије“. Посетиоци ће први пут моћи да виде новац из доба Кнежевине и Краљевине Србије. У Конаку кнеза Михаила посетиоци ће моћи да виде и актуелну изложбу „Шумови мора“, Природњачког музеја из Београда, као и изложбе „Аван за вечност“ у Галерији Народног музеја и „Руске иконе и цркве у Србији“ у Амиџином конаку..
У 19.00 сати, у Градској галерији „Мостови Балкана“ биће отворена изложба слика Милене Павловић Барили из уметничког фонда Фондације Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили. Изложба је организована у сарадњи установа: Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ – Градске галерије „Мостови Балкана“ Крагујевац и Фондације Миленин дом – Галерије Милене Павловић Барили. Изложба је део богате збирке и садржи 14 слика, три илустрације и четири лична предмета. Изложба ће бити отворена до 10. јуна 2019.
У 19:30 сати, у Малом ликовном салону биће отворена изложба „Сол арт“, аутора Драгана Тодоровића, члана УЛУС-а, и професора Физике чврстог стања на ПМФ-у у Крагујевцу. Проучавајући транспост енергије кроз полимерне ланце путем сложених нумеричких симулација, он је дошао, уз неопходне ликовне интервенције, до необичних графика, које заправо афирмишу естетику нано света.
У музеју „21. октобар“од 20.30 сати, биће отворена изложба слика, графика, цртежа и личних предмета из легата једног од наших највећих уметника, Павла Паје Јовановића „Поглед изблиза“. Приказани радови обухватају период његовог ствралаштва од 1889. до 1951. године.

Од 21.00 сат биће одржан ноћни концерт „Сећање на Зорана Петровића“. У овом музичком реситалу, на поезију познатог крагујевачког и српског књижевника, учествују професор Владимир Перић и ученици музичке школе “др Милоје Милојевић“.
У Народној библиотеци “Вук Караџић“ посетиоци ће моћи да погледају изложбу стрипа „До пакла и назад“, аутора Марка Стојановића.
Дом омладине Крагујевац учествује са две изложбе.
Изложба фотографија Бобана Стефановића– Мија Алексић– бити глумац.
Локација: Књажевско –српски театар.
Поводом педесетогодишњице постојања, излозба “Смак 50”, реализује се са циљем да акцентујемо знацај музике коју је дала једна од најпопуларнијих рок група у некадашњој југословенској, балканској и српској рок сцени.
Локација: Галерија Дома омладине.