ГТО “Крагујевац” је претходног викенда организовала промо туру “Шумадијска ракија” за представнике  рецептивних туристичких агенција. Ово је била прилика да колегама које се баве организацијом туристичких путовања  у Србији представимо јединствени туристички производ на територији Србије – ракијску туру која обухвата посету дестилеријама које поседују дегустационе сале. У  околини Крагујевца има их укупно четири, па је могуће организовати комплетан програм за гастро заљубљенике и људе са специјалним интересовањима, а могуће је укључити посету дестилерији у неки од класичних туристичких програма обиласка града.

Првог дана студијске посете били смо у дестилеријама Стари храст и Певац, као и Винско ракијском хабу у кући Ђуре Јакшића. Осим “ракијских” места обишли смо комплекс Милошев венац и у оквиру њега музеје Стара ливница и Народни музеј. Другог дана туре, посетили смо дестилерије Алексић први и Завет, а од културно-историјских знаменитости Спомен парк “Крагујевачки октобар” и Протино село у Чумићу.

Будући да је акценат на ракијским турама, посете дестилеријама су биле тачке едукације, приближавања технологије производње, начина сервирања и  конзумирања овог традиционалног пића и прилика да свака од дестилерија престави своју пословну причу. Тако су колеге из агенција на најбољи начин могле да “осете” понуду, што ће им омогућити да формирају квалитетне програме за одређене групе туриста. Агенције су углавном из Београда и Новог Сада, где постоји велико тржиште, како домаћих, тако и страних туриста и одакле је могуће организовати и једнодневне излете до Шумадије и Крагујевца. Судећи по утисцима колега, који су изразили одушевљење оним што су видели и доживели, можемо очекивати да ће у наредном периоду бити туриста у дестилеријама и на осталим туристичким локацијама у граду и Шумадији.

Тура је организована захваљујући изузетној сарадњи са власницима дестилерија, као и Регионалном агенцијом за развој Шумадије и Поморавља и институцијама културе које смо посетили.

Припремила:Емина Драмлић