Статуета Јоаким Вујић, за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији, ове године биће додељенае глумици Бранки Петрић. Статуета Јоаким Вујић, Прстен са ликом Јоакима Вујића и годишње награде Театра биће свечано уручене 15. фебруара, на Сретење, када крагујевачко позориште обележава 187 година рада. Исте вечери у 20 часова биће изведена представа ВРАПЧИЋ  по тексту Наташе Илић у режији Милоша Јагодића.

Одлуку о додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: Младен Кнежевић, директор Књажевско-српског театра, Милош Латиновић, директор Битеф театра, Јелена Стојановић Патрногић, директорка крагујевачког Позоришта за децу и глумци Књажевско-српског театра Ана Тодоровић и Никола Милојевић.

Бранка Петрић (Нови Винодолски, 17. април 1937), истакнута позоришна, филмска и телевизијска глумица, доселила се у Београд четрдесетих година прошлог века, где је завршила Академију код професора Томислава Танхофера, у класи у којој су били Данило Бата Стојковић, Бода Марковић, Катарина Дорић, Зора Худалес, Михајло Костић, Ненад Шегвић и други.

У вишедеценијској богатој каријери била је стални члан, првакиња Југословенског драмског позоришта, а играла је и на многим другим сценама широм бивше Југославије. Међу њеним бројним, врсним улогама су и оне у представама Буба у уху, Путујуће позориште Шопаловић, Буђење пролећа, Сумрак,  Дозивање птица, Ајнштајнови снови, Драма о Мирјани и овима око ње, Рођени у YU…у матичној кући,  Љубинко и Десанка, Трст, Тераса, Јаје, Развојни пут Боре Шнајдера, на сцени Атељеа 212. Лари Томпсон трагедија једне младости, Зора на истоку, Арзамас (Звездара театар), Наши синови, Иванов (Народно позориште Београд), Шупљи камен (УК Вук), Да почнемо из почетка (Мадленианум)… По ИМДб-у одиграла је преко 75 улога на великим и малим екранима у остварењима Сибирска леди Магбет, Клаксон, Балкански шпијун, Улога моје породице у светској револуцији, Варљиво лето ’68, Отворена врата, Метла без дршке, Неки нови клинци, Синђелићи…

Добитница је две Стеријине награде, награде Вељко Маричић, награде Миливоје Живановић, Статуете Ћуран и других, а њен богат опус, између осталог, карактерише изузетна глумачка боја широког дијапазона, дубоко понирање у ликове, непретенциозна неодољивост, пунокрвна изражајност.

Преко четрдесет година брачни партнер јој је био глумац Беким Фехмиу са којим има синове Уликса и Хедона.

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству биће додељен глумици Владанки Павловић.

Владанка Павловић је дуже од 45 година верна свом театру на чијој је сцени одиграла више од седамдесет улога не делећих на мале и велике, мање или више важне.

За изузетну посвећеност послу и постигнуте уметничке резултате у протеклој календарској години годишњим наградама Књажевско-српског театра награђени су глумци Никола Милојевић и Чедомир Штајн.

Годишње награде Театра за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години додељују се и позоришном продуценту Воји Лучићу и позоришном економу Снежани Ристић.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: Књажевско-српски театар