Основна школа „Прота Стеван Поповић“, најстарија школа у Шумадији, налази се у селу Чумић, на око 20 км од Крагујевца. Школа је почела да ради 1792. године, када је прота, по којем ова васпитно-образовна институција носи назив, почео да описмењава житеље Чумића, једног од највећих села у овом делу Србије. Саставни је део туристичке понуде с обзиром да је „Протина кућа“, која се налази у дворишту данашње школе, најстарија школска зграда у земљи. Мештани су волонтерски, уз помоћ, етнолога из Народног музеја у Крагујевцу верно реконструисали објекат и основали „Протино село“ које има аутентичну етно поставку. Ту се налазе и две качаре претворене у учионице, чатмара, млекар, амбар, кош плетар, трмке..

Негујући традицију и културу живљења народа на овим просторима, на овој локацији организују се радионице, предавања и манифестације. Осим аутентичних, старих и очуваних објеката, намештаја, предмета и покућства, школа има изузетно лепо двориште и представља посебну амбијенталну целину шумадијског поднебља.

Данас модерно опремљена школа у Чумићу у којој раде просветни радници који чувају традицију али се и континуирано професионално усавршавају, одликована је „Сретењским орденом“ другог степена за заслуге у просветној делатности. Основној школи „Прота Стеван Поповић“ у Чумићу Министарство просвете, науке и технилошког развоја доделило је Светосавску награду 2018. године.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Јован Живановић