У оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“, амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и градовима у Србији, међу којима је и град Крагујевац, позива све заинтересоване street art уметнике да учествују у изради мурала Љубици Марић, првој српској композиторки и академику Српске академије наука и уметности.

Љубица Марић је рођена у Крагујевцу 1909. године. Виолину је почела да учи од своје једанаесте године, а потом је почела да се бави и композицијом. На Музичкој академији у Београду, композицију је учила код професора Јосипа Славенског и Милоја Милојевића. Дипломирала је на два одсека, за виолину и композицију, и постала прва особа која је дипломирала композицију у Србији. Студије музике наставила је на Прашком конзерваторијуму, где је, поред одсека за виолину и композицију, завршила и студије на одсеку дириговања у класи Николаја Малка и тако постала једна од првих жена диригената у Европи. После тога је уписала студије клавира на Државном конзерваторијуму у Берлину, у класи Емила Селинга. Љубица Марић је била професор Музичке школе „Станковић“, а затим и професор Музичке академије у Београду. Ова хероина је добитник бројних награда, међу којима је и Октобарска награда за животно делом 1996. године. За дописног члана САНУ изабрана је 1963, а за редовног 1981. године.

За осликавање мурала површине око 4 x 4 метра, опредељен је зид Градске дворане Шумадија, у улици Саве Ковачевића број 5.

Израда мурала се планира у фебруару и марту, у оквиру обележавања Међународног дана жена. За пријаву је потребно послати кратак CV на енглеском, илустрацију претходних радова и скицу за предложени мурал. Пријаве и/или захтев за додатне информације слати на: nlmurali@gradbeograd.eu.

Конкурс је отворен до 30. јануара 2022. године.