Други шумадијски фестивал ракије, биће организован у суботу 11. децембра у хотелу Крагујевац. Организатори су Асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија“ и Градска туристичка организација „Крагујевац“. Намера организатора је да се на манифестацији појаве произвођачи ракије, хране, опреме и средстава за производњу ракије и представе сектору угоститељства и туризма, велетрговинама и специјализованим продавницама, али и појединцима који су љубитељи овог националног пића.

Манифестација ће бити отворена од 11 до 20 часова. Цена улазнице је 500 динара са дегустационом чашицом, која ће посетиоцима остати као сувенир. Уз купљену улазницу посетиоци ће бити позвани да и сами оцене најбоље ракије Фестивала, за шта ће бити у прилици да освоје и вредне награде. На фестивалу ће бити уручене и награде за најбоље ракије које су учествовале на „Трећем оцењивању квалитета  воћних ракија“.

У пријатном амбијенту, уз музику и дружење посетиоци ће бити у прилици да дегустирају најбоље воћне ракије из Србије. Организатори имају циљ да се, кроз манифестацију и остале активности које заједнички спроводе, подигне ниво ракијске културе и унапреди положај дестилерија и ракије као националног производа. За Асоцијацију, коју чине произвођачи ракије пресудна је  боља позиционираност дестилерија кроз промоцију, дистрибуцију и продају производа. Градска туристичка организација „Крагујевац“ је, са друге стране, препознала значај туристичког производа «шумадијска ракијска тура», на чијем развоју континуирано ради.

Када кажемо Шумадија, једна од асоцијација је шљивовица, а последње време то су и друге воћне ракије изузетног квалитета. Управо зато, потребно је ракију позиционирати онако како она заслужује, а Фестивал је права прилика да се то постигне.

Припремила:Емина Драмлић