Прва награда за најбољу промоцију на 12. Међународном сајму туризма и сеоског туризма додељена је туристичким организацијама Шумадије и Поморавља. Промоцију су заједно организовале локалне туристичке организације из Тополе, Ћуприје, Баточине, Раче, Кнића, Лапова, Рековца и Параћина, и Музеј угљарства Сењски рудник. За промоцију манифестације ЛилаЛо друго место припало је Туристичкој организацији Лознице, док су туристичке организације Беле Паланке и Бабушнице награђене за промоцију белопаланачке банице и лужничке вурде трећом наградом.

У категорији „Најуређенији излагачки простор“, најлепши штанд, по мишљењу жирија, имала је туристичка организација Краљева, друго место припало је туристичким организацијама Косова и Метохије (Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан), док је туристичка организација Пирота освојила трећу награду.

Туристичка организација Шапца награђена је за најбољи промотивни материјал у Крагујевцу, другу награду добила је туристичка организација Ниша, док је трећепласирана у категорији најбољи промотивни материјал туристичка организација Златибора.

И ове године,  излагачи на Сајму зимнице, који је организован у оквиру 12. Међународног сајма туризма и сеоског туризма у Крагујевцу, потрудили су се да на најбољи могући начин изложе и представе своје производе. Прво место за најуређенији излагачки простор на Сајму зимнице, другу годину за редом, припало је Пољопривредном газдинству Марић, из Ботурића код Александровца. Другу награду добиле су жене из Удружења Опленац Топола, док су ове године трећи били излагачи из Криве реке код Бруса, „Сеоско домаћинство Томић“.

Сајам туризма у Крагујевцу организован је од 25. до 27. новембра у хали Шумадија сајма. Ову манифестацију, на којој је туристичке потенцијале промовисало преко 50 излагача, свечано је отворила Јелена Миленковић Орлић, помоћница Министра трговине туризма и телекомуникација. Организатори су Шумадија сајам и Градска туристичка организација Крагујевац а покровитељи ресорно Министарство трговине, туризма и тлекомуникација и град Крагујевац.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Јован Живановић