Претходна два викенда Крагујевчани су имали прилику да гледају култне дигитализоване филмове на отвореном, али и да присуствују разговору са редитељима, воде филмске дијалоге и разоткривају “митове антологијских филмских остварења”. Наш град су овом приликом посетили најпризнатији редитељи домаће кинематографије, Јелић, Драшковић, Жилник, Балетић и Карановић.

КУБ21 отворен је пројекцијом филма “РАД НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ” редитеља Милана Јелића. Редитељ који се ретко појављује у јавности пред крагујевачком публиком је открио да је живео у нашем граду, ишао у Прву крагујевачку гимназију, па су присутни били  задивљени и поносни том чињеницом. Био је то сјајан почетак биоскопа на отвореном, а већ друге вечери  пуштен је филм “КО ТО ТАМО ПЕВА”, Слободана Шијана. Иако се Шијан није појавио, јавио се видео позивом и пожелео публици пријатно вече, а уместо њега гост је био чувени хармоникаш Миодраг Мића Костић, који је засвирао и отпевао филмску нумеру “Свиће зора”, после које су сви “кренули за Београд”. Реплике су знали сви у публици од оних најстаријих, до најмлађих, тако да је било весело вече на Ђачком  тргу. Први викенд КУБ-а затворен је пројекцијом филма “ВУКОВАР ЈЕДНА ПРИЧА”, редитеља Борe Драшковића. Иако “тешка ратна прича” лепе августовске вечери привукла је изузетно младу публику која је филм испратила до самог  краја, а затим су питања постављали сви, и ратни ветеран, и момак из Сарајева и многи филмофили.

Нови викенд КУБ је започео филмом “РАНИ РАДОВИ” и угостили су Желимира Жилника.

Филмско остварење које је било забрањивано, редитељ који се сам одбранио на суду и цела алегорија која овај филм прати, дозвали су пре свега праве зналце и филмофиле, који су издржали до самог краја и имали много питања упућених аутору. Чувени Жилник је одржао прави Master Class пред крагујевачком публиком, која је имала привилегију да  му се обрати. Вече је зачинио и филмски критичар Мирољуб Стојановић, академски зналац  домаће кинематографије, који је помогао у разоткривању филмских тајни.

Затим је уследио  “БАЛКАН ЕКСПРЕС”, који је поново возио, али овога пута на Ђачком тргу на отвореном и великом платну.

Редитељ Бранко Балетић је био расположен за многобројна питања публике, коју је  интересовало буквално све, од тога због чега више не снима филмове, до тога како је Тома Здравковић био његов избор и остале анегдоте са снимања. За сам крај овогодишњег Крагујевачког уличног биоскопа пуштен је филм “Петријин венац” а редитељ Срђан Карановић је након пројекције филма разговарао са посетиоцима биоскопа више од једног сата.

И ове године КУБ су подржали покровитељи Министарство културе и информисања, Филмски центар Србије и град Крагујевац.

Аутор: ГТО „Крагујевац“