У среду, 25.августа у 19 сати, у Галерији “Ђура Јакшић” ( Карађорђева 36.), биће отворена изложба Загорке Стојановић, под називом “СВЕ О ШИК ШАЈКАЧИ”.

Загорка за себе каже да је ткаља,  али она је уметница живљења, оптимизма и радовања, ткање је за њу игра, а шајкаче су њена иновација и оригиналан модни детаљ, део наше народне традиције, коме није мењала облик, али му је додала палету боја и разноврсних украсних елемената, међу којима су и шљокице. Како каже, њена мисија је очување традиције а о њој је и ББЦ снимио филм, који можете погледати путем линка

: https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-49324777

Током свог стваралачког рада, направила је костиме за преко 30 представа у КСТ Јоаким Вујић, па нам је утолико већа част, што ће бити гост Крагујевца и поделити са нама своју радост живота и стварања “Шик Шајкаче”.

Загорка Стојановић је самостална београдска уметница, која је у сликарском свету позната више од пет деценија. Бави се израдом таписерија и костима за филм и позориште, а позната је и као сценограф, илустратор и модни креатор. Највише воли ткање таписерија и одевних предмета, па често за себе каже да је „ткаља која је завршила академију за примењене уметности“. Члан је УЛУПУДС-а и Удружења филмских радника. Излагала је на преко шездесет колективних и око тридесет самосталних изложби, али се из Београда преселила у село Ракари, у близини Мионице, обновила једно старо имање и направила “Ткачки двор”.

Аутор текста: Јасмина Марковић Миленковић