Крагујевац је четврти по величини град у Србији, познат по изузетно богатој историји и култури. Као изузетно важан привредни, образовни и здравствени центар Шумадије и Поморавља, Крагујевац је постао дом многих вредних институција. Све заједно створило је погодно тло за развој туризма. Драгуљи српске архитектуре, историја која сеже све до магловите праисторије и увек жив дух града неки су од разлога зашто вреди посветити пажњу овој туристичкој дестинацији. Издвојили смо пет разлога зашто посетити Крагујевац.

Интересантни породични садржаји

Крагујевац је један од градова Србије посебно усмерен ка породичном одмору. Неке од атракција које красе његове улице, попут јавног акваријума и ботаничке баште, нису често виђани призори у већини српских градова. Веома занимљиво место за најмлађе, али и за оне мало старије који су успели да сачувају дух детета, представља Акваријум Крагујевац. У питању је први јавни акваријум у Србији, пионир овог типа атракције у нашој земљи. Шетајући се овим воденим царством, можете видети чак 400 појединачних акваријума у којима ћете се изблиза упознати са подводним становницима Балканског полуострва, али и егзотичним тропским рибама. Ову занимљиву и едукативну авантуру можете пронаћи у просторијама Природно-математичког факултета, а посетиоце прима сваког радног дана од 10 до 19 часова и недељом од 10 до 16 часова.

Мали љубитељи природе могу посетити и крагујевачку ботаничку башту у оквиру комплекса Спомен парка „Крагујевачки октобар“. Шетња љупким парком упознаће вас са многобројним ретким биљним врстама, попут чувене Панчићеве оморике. Ботаничка башта је специфична по томе што је подељена на различите сегменте. Малишани обожавају Башту боја, необични Пица врт, Хотел за инсекте и Лавиринт испуњен ендемским врстама. Радно време је од 9 до 19 часова у летњем периоду, а од 9 до 16 часова током зиме. Међутим, организоване посете је неопходно претходно најавити.

Ноћни живот у Крагујевцу

Као једно од највећих урбаних језгра Србије, Крагујевац негује разноврстан ноћни провод. У граду се налазе објекти у којима се налази по нешто за свачији укус, па ћете се одлично провести било да волите урбанији провод, који траје до раних јутарњих часова, било да је за вас савршена опција мирна, акустична свирка и нешто опуштенија атмосфера. Када је реч о тренутно најактуелнијим објектима за провод, на првом месту морамо поменути „Тriptih“, савршен избор за све оне који желе да уживају у предивно уређеном амбијенту и квалитетним музичким звуцима. Клуб „Tresor“ одавно је зарадио култни статус захваљујући својим изврсним журкама. Током летњег периода оне се одвијају и на отвореном, под ведрим ноћним небом, што им даје посебну драж. За разлику од „Tresora“, који је посвећен страној клупској музици, „Caffe Caffe“ велику пажњу је привукао својим узаврелим поп рок журкама. Непосредно поред налази се клуб „Casino“, који се такође може подичити врло оригиналним ентеријером, али и лудим журкама за љубитеље домаће музике. Ноћни живот у Крагујевцу се најчешће завршава у култном клубу  „Geto“, месту за све оне који желе да се забаве уз рок звуке и опуштену и присну атмосферу.

Сјајна дестинација за спортске и рекреативне активности

Град располаже значајним спортским капацитетима, попут отворених градских базена, затвореног базена и балон сала за мали фудбал Рапид Божовић КГ, Коле Петрол и Шумадија 1903. Поготово су интересантни крагујевачки алпинистички клубови који организују планинарење по обронцима околних планина. Уколико сте некада желели да се опробате у овој активности, планина Бешњаја и Борачки крш нуде занимљиве могућности за то. За љубитеље јахања ту су и коњички клубови и ергеле.

Посебно је атрактиван Авантура парк Крагујевац, смештен на језеру Шумарице. У питању је идеално место за неуморне мале пустолове које ће пред њих ставити велики број узбудљивих препрека. Налази се у пријатној боровој шуми крај воде, што доживљај чини још забавнијим.  Парк је отворен само током пролећа и лета, у периоду од 10 до 19 сати. На језеру у Шумарицама постоји и уређена плажа, неколико угоститељских објеката, терени за одбојку, стони тенис и рекреацију, па са правом носи епитет „крагујевачко море“. У близини града налазе се и три језера која, захваљујући томе што нуде сјајан простор за активности попут камповања, пецања и купања, годинама представљају омиљена излетишта Крагујевчана. У питању су језера Бубањ, Шумарице и Грошничко језеро.

Крагујевац као домаћин занимљивих манифестација

О богатој и разноврсној фестивалској понуди Крагујевца најбоље сведочи чињеница да се у граду годишње организује више од 20 манифестација разноврсних карактера. По посећености предњачи „Аrsenal Fest“. Назив је добио по интересантном амбијенталном комплексу Кнежев арсенал, у ком се свакога јуна фестивал традиционално одржава. Основна идеја фестивала је промоција модерне музике, стога сваке године у Крагујевац доводи велики број домаћих и интернационалних музичара. На истој локацији одвија се још један догађај по коме је Крагујевац постао познат. Тематска манифестација „Vibe Fest“ посвећена је електронској музици и привлачи бројне звезде домаће и интернационалне сцене. Одвија се крајем августа и дичи се тематском сценографијом и аутентичном локацијом.

Шумадијски блуз и џез фестивал фокусира се на нешто другачији тип музике, уз жељу да популаризује квалитетне музичке садржаје. Одржава се почетком јуна у башти и галерији Дома омладине. Главни програм фестивала чине наступи три блуз и три џез састава, који се одржавају током два дана. Ту је понешто и за љубитеље рока и тврђег звука: „Тribute Fest“. На фестивалу се током два позна августовска дана представља укупно 6 трибјут бендова у башти и галерији Дома омладине. Идеја програма је популаризација најпознатијих светских рок бендова и упознавање млађе публике са светским хитовима и класицима овог музичког правца.

Богато културно наслеђе Крагујевца

Током бурне српске историје, Крагујевац је често био поприште и средишње место важних догађаја који су обликовали ток српске историје. Сасвим је логично да град бурне и комплексне прошлости попут Крагујевца обилује занимљивим културно-историјским садржајима. Спомен парк „Крагујевачки октобар” достојанствено је место које одаје почаст једном од најтрагичнијих догађаја у историји Србије. У част невиних жртава, мушкараца, жена и деце, који су стрељани 21. октобра 1941. године, подигнут је велики меморијални парк. Кроз њега се пружа кружни пут дуг седам километара. Посетиоци овде могу да виде локације на којима се налази 30 масовних гробница, од којих је десет хумки обележено уметничким скулптурама. Најпрепознатљивији је Споменик стрељаним ђацима и професорима, који је постао симбол страдања српског народа.

Историјски комплекс Милошев венац скрива најлепше грађевине Крагујевца. Оне су изграђене још у давном XIX веку, у периоду када је Крагујевац био престоница Србије. Архитектура која је до данас очувана успела је да сачува аутентични дух Србије за време Обреновића. Амиџин конак и црква оригиналне су грађевине из комплекса дворских објеката из периода владавине кнеза Милоша и због тога носе изузетан значај. Зграда Старе скупштине и Конак кнеза Михаила такође су вредни помена. Још једна карактеристична целина је Кнежев арсенал, јединствени војно-индустријски и архитектонски комплекс у Европи. Ово је одлично сачуван пример фабричке архитектуре с краја далеког XIX века.

Крагујевац је специјална дестинација због тога што нуди за свакога по нешто. Било да желите да уживате у активном породичном одмору или бурном ноћном проводу, овде ћете лако пронаћи нешто за себе. Крагујевац има потенцијал да постане одлична туристичка дестинација и због широког избора смештаја. Уз неколико хотела, ту је и приватна понуда. Концепт Стан на дан Крагујевац најбољи је начин да за мало новца пронађете квалитетан апартман у срцу града. Слободну собу је могуће наћи и цене су знатно повољније од више промовисаних туристичких дестинација Србије. То је још један разлог зашто баш Крагујевац може бити одлична идеја за вашу наредну дестинацију.

Извор: www.bookaweb.com