Пад краља

У оквиру фестивала Слободна зона вечерас у 21 час на Летњој сцени Студентског културног центра Крагујевца биће приказан шпанско-француски играни филм Пад краља (2018) који је режирао Родриго Сорогоyен.

Мануел је утицајни политичар у региону којем све иде од руке. Међутим, његов савршени живот почиње да се распада пошто су процуриле вести о његовом учешц́у у корупцијском фонду са Паком, једним од његових најбољих пријатеља. Док медији почињу да извештавају о размерама скандала, странка се збија у редове и само Пако излази неозлеђен. Мануел је протеран из краљевства, а издали су га они који су му били пријатељи до пре само неколико сати. Иако странка жели да на њега свали сву одговорност, Мануел се не предаје. Уз једину потпору супруге и ц́ерке, Мануел схвата да је приморан да се бори против машинерије корупције која је годинама добро подмазивана као и против партијског система у којем краљеви пропадају, али царства опстају.

Филм Пад краља освојио је бројне награде: London Film Festival 2018 / San Sebastian International Film Festival 2018 / Toronto International Film Festival 2019.

Јалда, ноћ за опроштај

У четвртак, 15. јула, у 21 час на Летњој сцени СКЦ-а биће приказан филм Јалда, ноћ за опроштај, НОЋ ЗА ОПРОШТАЈ редитеља Масоуда Бакхсхија. Филм је сниман 2019. године у Француској, Ирану, Немачкој, Швајцарској, Луксембургу.

У Ирану ТВ ријалити може да замени правду, ако Бог да! Маријам је 22-годишњакиња осуђена на смрт због убиства свог мужа, 65-годишњег Насера. С обзиром да је казна већ изречена једино ко може да јој помогне је Мона, ћерка убијеног са којом Маријам мора да учествује у ријалити програму, као и број гласова за опрост који освоји од публике. Овај шоу снима се током Јалде, ноћи предвиђене за опрост која је уједно и зимска краткодневница, веома важна и поштована у иранској култури. Филм је снимљен на основу истинитих прича у којима ТВ студио служи као судница и место за правду. У овој драми, Маријам је та која мора да моли за опрост и живот.

фестивали и награде: Grand Jury Prize – Sundance Film Festival 2020 / Best Screenplay – Sofia International Film Festival 2020 / Berlin International Film Festival 2020.

Лепши свет

Пројекција немачко-аустријског документарног филма Лепши свет (2019) планирана је за петак, 16. јул, у 21 час, на Летњој сцени СКЦ-а.

Како треба да изгледа добар и успешан живот? Да ли је другачији начин живота уопште могућ? Ово је филм који трага за одговорима на ова питања. Резултат је прича о перспективама без страха, о повезаности у музици, природи и друштву, о људима са различитим идејама, али са једним великим, заједничким циљем: одрживим и лепшим светом. Редитељ Ервин Вагенхофер трага за лепотом и добротом и приказује људе који стварају нешто иновативно и корисно. Жене без образовања које граде соларне панеле по селима широм света. Визионари који пуста поља трансформишу у нове зелене оазе. Шумар који развија изградњу најздравијих кућа у свету. Духовни вођа са својим несташним и суштинским порукама и његова сестра са Тибета са огромним срцем за младе. Млади џез трио, пијаниста… Овај филм их све спаја. Да ли ће на крају све бити у реду? Да, на крају све може испасти како треба.

фестивали и награде: The Prague International Film Festival 2020 / European Film Festival Palić 2020 / Underhill Fest 2020.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: СКЦ Крагујевац