Епархија шумадијска и град Крагујевац  данас организују градску литију која ће у преподневним часовима проћи улицама града. Пре почетка литије, од 8:30 сати, биће одржана Света архијерејска литургија  коју ће служити Епископ шумадијски господин Јован.

Литија ће се кретати кроз центар Крагујевца улицама: 27. марта, Краља Петра до Крста, поред Суда, Краља Александра, Кнеза Милоша, Илије Коловића (поред Прве гимназије), Вука Караџића, делом улице Кнеза Михаила и потом ће се литијска поворка вратити у порту Старе цркве одакле је и кренула.

Празник Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле, слави се и као Крсна слава у многим домаћинствима. Српска православна црква и њени верници славе у недељу један од најзначајнијих хришћанских празника – Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле. Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.

На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли су кренули по свету да шире Христово учење.

На Духовски понедељак обележава се и слава задужбине кнеза Милоша Обреновића, Старе цркве у Крагујевцу.

Празновање Тројица се наставља целе седмице, током које се не пости. Овај празник представља увод у Петровски пост који ове године почиње 28. јуна и траје до Петровдана, 12. јула.

Приредио: ГТО „Крагујевац“