Захваљујући Факултету медицинских наука, Универзитет у Крагујевцу се и ове године нашао на престижној Шангајској листи најбоље рангираних универзитета на свету, захваљујући радовима  из области Клиничке медицине, поставши тако водећи у региону.

Шангајска листа или Академско рангирање (Academic Ranking of World Universities) универзитета у свету, је неформалан, али престижан систем рангирања, а само два одсто светских универзитета има прилику да се на њој нађе. Рангирање се обавља једном годишње и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.

Др Владимир Јаковљевић, Крагујевчанин и декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу, каже да су сви са Универзитета поносни на тим који је то остварио.

Шангајска листа, је једна од најпрестижнијих светских ранг-листа,  која првенствено вреднује успешност високообразовних институција према показатељима научноистраживачког рада. Прикупља резултате радова универзитета из целог света и  објављује се од 2003. године.Крагујевачки Универзитет први пут се нашао на листи 2017. године, захваљујући резултатима у области математике Природно математичког и Факултета техничких наука 2017. године, као и следеће две године. Од 2019. до 2021. године , пласману Универзитета доприносе резултати и радови Клиничке медицине на Факултету медицинских наука. Овај резултат потврђује статус изврсности и међународне компетитивности, што представља значајан допринос препознатљивости  српске науке у свету.

У згради Института Факултета медицинских наука, у  савремено опремљеном простору Универзитетског клиничког центра Крагујевац, 8. јуна, званично је почела са радом и Ординација спортске медицине. Лекари су специјалисти спортске медицине са овдашњег Медицинског факултета, проф. др Владимир Живковић и доц. др Иван Срејовић, који су уз асистенцију колега из Београда, обавили спортске прегледе за млађе категорије наше женске рукометне репрезентације.