Руски кутак Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу организује у петак, 4. јуна у 19 часова на Галерији библиотеке предавање “Пушкин и Срби”. О једном од највећих руских књижевника, писаца и песника, Александру Сергејевичу Пушкину, говориће Др Богдан Косановић. Модератор је Јовица Јанковић.

Др Богдан Косановић је редовни професор славистике на Новосадском универзитету и Универзитету Црне Горе, сада професор Емеритус Универзитета у Новом Саду. Држао је предавања по позиву и реферате на многим светским универзитетима и академијама наука, од Аустрије, Немачке, Русије… до Кине (Шангај). Аутор је око 400 научних и стручних радова, са високим степеном цитираности. Књижевник, преводилац са руског, пољског и украјинског. Радио је и ради на више научних пројеката у земљи и иностранству.

Члан је Руске академије историјско-природних наука, копредседник међународног славистичког друштва у Русији, члан уредништва два научна часописа у Русији и два у Србији.

Међу његовим радовима истичу се монографске публикације Трагично у делу Шолохова (1988), Расправе из руске књижевности (1994), Истраживања руске авангарде (1995), Славистичке компаративне теме (2006), Руске теме (2009), Русско-сербские темы (на руском језику, 2009), Лав Толстој сто година касније (2010, са В. Јокановићем и В. Јеротићем), Српске и црногорске теме у руској поезији Првог светског рата (2010), Нове компаративне теме (2011). Главни је преводилац и редактор Великог православног богословског речника, том 1-2 (2000).

Др Богдан Косановић је носилац дипломе са медаљом поводом стогодишњице Матице српске, ордена Руске православне цркве Сергеја Радоњешког првог степена, признања Златна катедра Русије, награде „Павле Марковић Адамов“ за животно дело и других бројних признања.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: Народна библиотека Крагујевац