Водич „Вински путеви Шумадија и Поморавље“ промовисан је данас у Кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу. На промоцији су говорили аутор Зоран Драгољевић Жорж и директор ГТО „Крагујевац“ Бојан Павловић.

Овај водич је ауторско дело Зорана Драгољевића Жоржа публицисте, винског витеза Шумадије и винског експерта. Публикација на српском језику одштампана је почетком марта 2021. Године, у издању Градске туристичке организације Крагујевац и удружења „Wine Expert Kragujevac“, као пилот пројекат у оквиру програма развоја винског туризма Србије. Намењена је пре свега путницима, туристима, љубитељима вина и гастро хедонистима, али исто тако и пружаоцима услуга у овој области туризма као што су: винарије, туристичке организације и агенције, хотели, ресторани, винотеке, локални прехрамбени произвођачи, превозници и специјализовани медији.

Ова свеобухватна и информативна публикација на 60 страница представља две значајне винске регије Шумадију и Поморавље, а у оквиру њих и најинтересантније винске туре. Детаљно је описано 56 винарија са свим корисним подацима и преко 200 вина са препоруком и описом оних најбољих. Водич је опремљен бројним фотографијама и са четири мапе виноградарских рејона и виногорја. У водичу су представљени и најзначајнији културно-историјски споменици, српски средњовековни манастири, као и значајне природне реткости и знаменитости. Представљен је и календар винских манифестација у Шумадији и Поморављу.

Простор који обухвата и описује овај водич представља најзначајније винске регије у Србији, како по традицији, српским аутохтоним сортама винове лозе које се од вајкада гаје (прокупац или каменичарка, скадарка, смедеревка и тамјаника), тако и по винима врхунског квалитета која се праве у винаријама као што су: Александровић, Радовановић, Деспотика, Темет, Ластар, Рубин и бројне друге. Ово је једина регија у Србији у којој су две краљевске породице Обреновић и Карађорђевић имале своје винограде и винарије у којима се и данас производи вино. Посебно је значајно истаћи да у Тополи на локалитету Опленац, Краљевска винарија коју је подигао 1931. године краљ Александар И Карађорђевић, данас производи вина високог квалитета, а у склопу винарије је и музејска поставка која кроз бројне збирке пружа преглед развоја винарства у Србији.  Тако је и најинтересантнија понуда у оквиру винског туризма Србије управо „Краљевска винска тура“ која пролази историјским, а уједно и савременим винско-гасртономским путем Шумадије.

У припреми је издање водича на енглеском језику и wеб апликација за мобилне уређаје.

Водич у штампаном издању је доступан у удружењу „Wine Expert“ и у Туристичком информативном центру Крагујевац, а у електронској форми доступан је на следећем линку: https://gtokg.org.rs/wp-content/uploads/2021/02/Vinski-putevi-Sumadija-i-Pomoravlje-SRP-WEB.pdf

На промоцији је најављен и 6. Салон вина, који ће бити одржан 18. јуна у Конгресном центру хотела Крагујевац, као и изложба “Винска краљевска Србија у 12 прича”, аутора Зорана Рапајића, која ће бити одржана дан раније у  галерији Куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу.

Приредио: ГТО „Крагујевац“

Фото: Емина Драмлић