Интернационални фестивал „Исидора Жебељан“ биће одржан од 15. до 17. јуна 2021. године у Крагујевцу, потврдили су данас организатори Фестивала, Музичка омладина – Крагујевац.

Ансамбл Жебељан извешће дела Исидоре Жебељан, писана за позоришне представе страних и домаћих продукција, за која је вишеструко награђивана, између осталог са три Стеријине награде, као и четири Yustat награде за сценску музику. Програмом фестивала планиран је округли сто уз пројекцију опере „Две главе и девојка“, прве и једине српске опере која је премијеру у иностранству имала на српском језику. На затварању Фестивала наступиће оркестар са солистима, уз нашег истакнутог диригента Премила Петровића, који живи у Берлину и наступа на најзначајнијим фестивалима широм света.

Програмом је планиреано да на отварању фестивала, 15. јуна, буде проглашен победник такмичења младих композитора. Награду ће доделити председник међународног жирија Иво Јосиповић.

Учешће на Фестивалу су до сада потврдиле бројне личности из света уметности – Иво Јосиповић, Аница Добра, Светозар Цветковић, Премил Петровић, Борис Лијешевић, Анета Илић, Борислав Чичовачки.

Ову манифестацију, посвећену Исидори Жебељан, једној од наших најзначајнијих и у свету најизвођенијих композитора, подржали су Град Крагујевац, национална платформа Србија ствара, СОКОЈ, музичка компанија Mascom и Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: Музичка омладина Крагујевац