У Контакт галерији Студентског културног центра Крагујевац вечерас у 21 час биће одржана  пројекција данског документарног филма Сањати Муракамија.

Улаз је слободан, уз поштовање превентивних мера за сузбијање ширења вируса Ковид 19. Пројекција је првобитно најављена на Летњој сцени, али ће, због неповољних временских услова, бити одржана у Контакт галерији.

Пре више од 20 година, Мете је прочитала роман Норвешка шума, Харукија Муракамија, чија је каријера тада тек била на почетку успона. Тада није ни слутила како ће замишљени свет овог јапанског писца из корена променити њен сопствени. Од тада, Мете Холм је провела хиљаде сати преводећи Муракамијеве „загонетне” приче о којима се међу данским читаоцима нашироко говори. Приче које константно опчињавају и интригирају милионе посвећених читалаца широм света. Док се Мете труди да пронађе савршену реченицу, довољно добру да пренесе оно што Муракамијеви усамљени сањари покушавају да нам кажу, граница између стварности и маште почиње да се магли.

Филм покушава да дочара паралелни свет који је свеприсутан у Муракамијевим романима убацујући у неколико сцена огромну зелену жабу која прати главну јунакињу, откривајући њихову константну борбу против црва, главних непријатеља човечанства.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: СКЦ Крагујевац