Гран при 23. Међународног луткарског фестивала ,,Златна Искра”, који је током ове недеље организовало Позориште за децу Крагујевац, додељен је представи ,,Пинокио” , Лутковног гледалишча из Марибора.

Жири фестивала којим је председавала Драгана Милошевска Попова, и у којем су били Ана Колбианова и Давор Драгојевић, једногласно је одлучио да Награду за глумачко остварење дододели Ансамблу представе, “Потрага за плавим зецом”, Марији Радованов, Слободану Нинковићу и Саши Латиновићу, Позоришта младих из Новог Сада. Петра Шарац добила је такође Награду за глумачко остварење у представи “Ох ла ла” Казалишта лутака Ријека. Иста награда додељена је и Безељак Михи за представу “Пинокио”, Лутковног гледалишча Марибор, и Алиси Олеиник за представу “Гердина соба”, Особњак театра из Петербурга.

Специјална награда 23. Међунарног луткарског фестивала ,,Златна Искра”, за оригиналну причу додељена је Селми Париси за представу “Дечак који је сањао море”, позоришта лутака из Мостара. Специјалну награду за изузетан глумачко сценски израз добио је Хосе Антонио Пучадесу за представу “Нимио”, Зеро ел кондукта, Барселона. За иновативност у луткарском изразу у представи “Ох ла ла”  Специјална награда додељена је Казалишту лутака из Ријеке. Награда за креацију лутака припала је Наталији Гочевој за представу “Пинокио”, Државног позоришта лутака Русе, Бугарска.

Јуриј Леикин награђен је за оригиналну музику у представи “Гердина соба” Особњак театра из Петербурга док је за сценографију у истој представи награђена Кира Камалидинова.

Ауторски тим представе “Потрага за плавим зецом”, Позоришта младих из Новог Сада, Ирина Субаков, Марија Радованов, Слободан Нинковићу, Саша Латиновићу и Емилија Мрдаковић, награђен је за драматургију.

Награда за режију додељена је Лани Туминој за представу “Гердина соба”, Особњак театра, Петербург (Русија).

Награде су додељене јуче, на свечаном затварању 23. Међународног фестивала „Златна искра“, у Позоришту за децу Крагујевац.

У такмичарском делу 23. Међународног фестивала „Златна искра“ у Крагујевцу учествовало је 7 позоришта из 6 земаља, Русије, Шпаније, Бугарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Покровитељи Међународног луткарског фестивала су Министарство културе Републике Србије и град Крагујевац.

Припремила: Снежана Милисављевић

Фотографија: Зоран Лазаревић