У оквиру националне манифестације „Музеји за 10“, Установа Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у суботу 15. маја организује „Ноћ музеја“. Том приликом посетиоци могу да виде неколико различитих поставки.

Посетиоцима је доступна стална, мултимедијална поставка о октобарској трагедији, стрељању више хиљада Крагујевчана 21. октобра 1941. године. У оквиру ове поставке изложене су и слике „Крагујевац 1941“ Петра Лубарде, уметников легат Спомен – парку. Грађани могу да посете и Меморијални парк, који се простире на површини од 352 hа.

Током „Ноћи музеја“, 15. маја, Музеј “21. октобар“ ће радити од 9 до 22 часа.

У приземљу Музеја “21. октобар“, поред сталне поставке, публика може да погледа документарну изложбу “Старо војничко гробље у крагујевачким Шумарицама“ аутора Ненада Карамијалковића, отворену 7. маја, о једном од најстаријих војних гробаља у Србији, на којем су сахрањивани и српски и војници противничких страна од 1866. до 1944. године.

У депандансу Спомен-парка, галерији „Мостови Балкана“ 15. маја у 19 часова биће отворена изложба слика једне од наших најзначајнијих уметница, Љубице Цуце Сокић, из збирке Галерије САНУ . Изложба ће бити отворена до 16. јуна 2021.године.

Радно време Галерије Мостови Балкана, током „Ноћи музеја“, биће од 18 до 22 часа.

Припремила: Снежана Милисављевић
плакат: Спомен парк „Крагујевачки октобар“