За такмичење младих композитора до 30 година старости, које ће бити одржано 8. јуна у Крагујевцу у оквиру Интернационалног фестивала „Исидора Жебељан“, пријавио се велики број заинтересованих кандидата са готово свих континената, наводи се у саопштењу за јавност Музичке омладине Крагујевца. Осим пријављених из наше земље и региона, на такмичење долазе и млади композитори из Сједињених Америчких Држава, Канаде, Чилеа, Мексика, Бразила, Венецуеле, Аустралије, Индонезије, Ирана, Израела, Кине, Азербејџана, Турске, Јерменије, Шпаније, Италије, Немачке, Чешке, Норвешке, Велике Британије…

Иако се такмичење први пут организује, а рок за слање пријава је био изузетно кратак, непуних месец дана, имамо велики број пријављених младих композитора из целог света. То показује колико је Исидора Жебељан била поштована и вољена на свим континентима и да је са разлогом била један од најзначајнијих креативних амбасадора националне платформе „Србија ствара“ – истиче Стефан Адамовић, председник Музичке омладине Крагујевац.

Пријављене кандидате ће оцењивати трочлани међународни жири, састављен од еминентних уметника, а проглашење победника се очекује на отварању Фестивала, које ће бити одржано 8. јуна у Крагујевцу.

Исидора Жебељан је наш најизвођенији композитор на светској музичкој сцени. После успеха опере Зора Д. Исидора Жебељан је током две деценије непрекидно добијала поруџбине најзначајних институција и музичких фестивала из целог света, као што су Фондација Берлинске филхармоније, Венецијанско бијенале, Џенезис Фондација из Лондона, фестивали у Брегенцу и Сијени, и многи други. Била је први српски стваралац, чију је композицију извео и снимио Симфонијски оркестар Би-Би-Сија. Ексклузивни издавач њене музике је Ricordi-Universal из Милана, а њене партитуре објављује и Donemus из Холандије. Берлински часопис ”Der Freitag” уврстио је Исидору Жебељан међу десет најперспективнијих јавних личности у свету за 2009. годину.

Интернационални фестивал „Исидора Жебељан“ је покренут у њену славу и част, а биће одржан први пут у Крагујевцу, у јуну ове године, у организацији Музичке омладине Крагујевац.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: Музичка омладина Крагујевац