Народни музеј у Крагујевцу у сарадњи са Народним музејем у Београду организује изложбу “Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала”, од 14. маја до 4. јуна у Галерији Николе Коке Јанковића.

Дела Сретена Стојановића по први пут биће представљена крагујевачкој публици избором из збирке Народног музеја у Београду, а у оквиру посебног програма манифестације “Музеји за 10” која се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања.

У оквиру Мајских свечаности овом репрезентативном изложбом биће обележен 18. мај, Међународни дан музеја, 17. Европска ноћ музеја и национална недеља музеја, од 12. до 18. маја 2021. године.

О аутору..

Сретен Стојановић (Приједор, 1898 – Београд, 1960) био је вајар, професор универзитета и академик. Скулптуру је студирао код Франца Целезног у Бечу, а касније и код познатог вајара Антоана Бурдела у Паризу. Стојановић је заједно са Милуновићем, Добровићем, Бијелићем, Шумановићем био припадник генерације која ће обележити ново доба у југословенској уметности између два рата. Дописни члан САНУ постао је 1950, а редовни 1959. године. Аутор је бројних споменичких скулптура попут споменика Петру II Петровићу Његошу на Академском платоу и Вожду Карађорђу на Светосавском платоу у Београду. Стојановић је био свестран уметник који се поред скулптуре бавио сликарством и цртежом.

Према многима сматра се зачетником психолошког портрета у новијој српској скулптури. Богат и разноврсни уметнички опус, спој епске традиције и незаобилазне интимне ноте, обележила су дела ванвременске вредности било да је реч о монументалним скулптурама, фигуринама или ситној пластици.

Припремила: Снежана Милисављевић
Фотографија: Легат Николе Коке Јанковића